25/04/2024

Два вулкана са на път да унищожат човечеството

Не само учените, но и обикновените хора си дават сметка, че активността на вулканите на Земята рязко се увеличава. Не успяхме още да се освестим от кошмарното изригване на исландският вулкан с почти непроизносимо име – Ейяфятлайокутл, което затвори небето над Европа за полети като при война, а вече се очакват нови изненади.

Само през последните седмици три вулкана в различни краища на планетата напомниха за себе си. А преди месец сеизмична активност беше регистрирана в пет региона. Но ако в някои от случаите можем да се отървем само с лека уплаха, то два от вулканите представляват истинска смъртоносна заплаха за човечеството.

Не се очакват сериозни глобални последици от еквадорския вулкан Тунгураура, чието име в превод означава огнената глътка. Засега той създава трудности само на местното население. Но тоновете пепел, които се издигнаха от него на 4 километра височина неизбежно ще се отразят на глобалния климат.

Високият 5 км вулкан започна да изригва на 27 ноември и продължава да изхвърля потоци лава и до ден днешен, припомня утро.ру. Те покриха вече километър от подножието му. Властите на Еквадор засега не бързат да евакуират населението, тъй като геолозите, наблюдаващи изригването, прогнозират неговото скорошно утихване.

Сигнал за опасност долетя на 5 декември вечерта от Индонезия. Там планината Гамалама с височина 1715 м, която образува целия остров Тернат внезапно изхвърли лава, като изхвърли във въздуха пепел на 2 километра височина. Мина се без жертви, но събитието предизвика силна паника. Местното летище беше затворено заради силно намалената от пепелта видимост. Населението на Индонезия с ужас следи за евентуално продължение на изригването.

Страшен според учените на е вулканът сам по себе си. Тъй като всеки ще действа на своята си територия. Но изригването на няколко вулкана едновременно може да предизвика планетарна катастрофа.

Най-безрадостните свои прогнози учените свързват с събудилият се неотдавна вулкан, който на 2-ри декември даде признаци на живот. Той заплашва Европа наистина със сериозен катаклизъм. Гигантът Катла, който е скрит в тялото на един от най-големите ледници на Исландия без усилия ще затъмни достиженията на печално известният Ейяфятлайокутл. „Изгорелите” самолетни билети и провалената ваканция ще са само една мъничка частичка от бедите, които могат да застигнат хората.

Диаметърът на кратера на Катла е цели десет километра. Поради това неговото изригване може да предизвика катастрофално наводнение при разтопяването на ледника, от който стотици хиляди кубически метра вода ще отидат в Атлантическия океан, помитайки всичко по пътя си.

Количеството пепел във въздуха ще бъдат няколко пъти повече отколкото през март 2010 г. Облакът от пепел ще бъде толкова плътен, че слънчевите лъчи ще се отразяват от него и на планетата ще настъпи захлаждане. Отровните свойства нар дима в радиус от няколко километра ще убият всичко живо.

Но ето кое плаши най-много – сега геолозите говорят, че изригването на Катла е неизбежно. А месец по-рано учените регистрираха активност на боливийския вулкан Утурунку, който неумолимо бързо натрупва магма и се очаква скоро да изригне. Прогнозите към този момент не дават надежди за разминаване.

Пепел и серни газове при изригването могат да достигнат стратосферата и като покривало да похлупят земното кълбо. Тогава слънчевите лъчи ще престанат да проникват през атмосферата, което ще доведе до падане на температурите. Газовите пък ще образуват сярна киселина, която пък ще падне на земята заедно с валежите. Подобен ефект може да бъде предизвикан и сравнен с хипотетична ядрена зима.

Страшно е дори да си представим какво го очаква човечеството, ако тези два вулкана започнат да изригват едновременно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *