25/04/2024

Десет години от гибелта на седем деца пред дискотека „Индиго“

На 21 декември се навършват 10г. от трагедията пред столичната дискотека „Индиго“, когато седем деца загинаха, премазани от тълпата пред вратите на заведението. Асоциация „Родители“ организира в сряда поклонение пред паметника на децата, за да не се забравя случилото се. Публикуваме пълния текст, изпратен от асоциацията заради неговата емоционална сила:Денят е 21 декември. Часът е 12.

Точно преди 10 години по това време те са очаквали с нетърпение края на последния учебен ден… Не са подозирали, че това ще е наистина последният учебен ден. Въображението им е чертаело щастлива вечер, изпълнена с музика, танци и смях…

Малко по-късно ще се чуят с майките си за последен път и нетърпеливо ще отхвърлят всякакви предупреждения за опасности, защото така е устроено детското сърце.

Няколко часа по-късно ще се окажат сред първите в дългия коридор пред обещаното забавление, но вратите пред тях няма да се отворят. Натискът от стотиците деца зад гърба им ще става все по-силен.

С последни сили ще се опитват да си поемат дъх. Ужасени и изоставени, ще напуснат този свят завинаги.

После ние – сломените възрастни, издигнахме паметник. Издигнахме го, за да ни припомня най-важната задача: да съградим по-добър свят за най-доброто от себе си – децата.

Успяхме ли?

С всяка продадена на дете кутия цигари, с всяка бутилка алкохол, с всяка профучала през пешеходната пътека кола, с всяка ругатня, пошла картина, обречен залог, малък подкуп ние създаваме жестоката реалност на свят, който съблазнява, но не умее да обича истински…

Преди 10 години обещахме да променим това…

Все още можем да го случим.

Елате заедно да си припомним  на 21. 12. 2011 (сряда) от 12 часа пред паметника на децата от „Индиго“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *