19/04/2024

Чудовищно земетресение с магнитуд 9,5 по Рихтер удари Сибир

Рекордно по сила земетресение разлюля руската република Тува в Сибир. В епицентъра трусът е бил с магнитуд от 9,5 степен по скалата на Рихтер. Въпреки това, няма данни за пострадали и сериозни щети.

Трусът е усетен във вторник вечерта във всички републики в Сибир. Въпреки студа от минус 30 градуса, много хора са прекарали нощта на открито, опасявайки се от нови трусове, предаде БНР. 

Епицентърът на труса е в Каа-Хемски район, на 100 км източно от град Кизил. Според други медии магнитудът е бил 6,7.

Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу проведе тази нощ извънредно съвещание, на което заяви, че подобно земетресение в Тува не е регистрирано за цялата история на сеизмичното наблюдение в региона, предаде РИА „Новости“, цитирана от „Фокус“. Според Шойгу, който е родом от Тува, липсата на разрушения и жертви е истинско чудо. Въпреки това, в републиката, която се намира до границата с Монголия, беше обявено извънредно положение.

В помощ на жителите на засегнатите райони бяха изпратени специализирани самолети и спасители в очакване на евентуални мощни вторични трусове. Според специалистите обаче сеизмичната активност е започнала да затихва.

По предварителна информация няма жертви, също така няма разрушения на инфраструктурата, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия.

В сряда бяха проверени пътища, мостове и електропроводи, но не бяха открити повреди. Съобщава се само за  напукани стени и паднали мазилки в някой жилищни постройки. Училищата и детските заведения са затворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *