23/04/2024

19 русначета са загинали в американски приемни семейства

Астахов

В американско семейство загина поредно русначе, с което броят на изгубилите живота си деца от Русия в приемни семейства в САЩ достигна 19, съобщава пълномощникът на президента на Руската федерация по правата на децата Павел Астахов.

„Страшна новина от САЩ. Още едно руско дете загина от ръцете на приемния си баща”, съобщава Астахов в своя микроблог в Туитър.
Астахов, цитиран от Интерфакс, заявява още, че руските власти могат да забранят да се „изнасят” деца в Америка

. За повод му послужи оправдаването в началото на ноември на Брайън Дикстри – приемен баща на Исаак Джонатан Дикстри, обвинен в умишлено убийство. Половин годишното бебе загина на 14 август 2005 г. – три месеца след установяването му при приемните родители. „Опасната тенденция за оправдаване – това не е първият случай, на освобождаване от реална наказателна отговорност на американските приемни родители на руски деца, създава непреодолими препятствия в нашата по-нататъшна работа и може да доведе до пълна забрана на установяване на руски деца в САЩ”, казва още в блога си Астахов.
Той иска от властите на САЩ „да предприемат спешни и адекватни мерки за защита на малките руски деца, изнесени и живеещи на територията на Америка”.Според данни на детския омбудсман към днешна дата става дума за повече от 60 хиляди деца.

Преди дни следственият комитет на Руската федерация разпространи декларация, в която се казваше, че ведомството ще получи санкция за задочен арест на съпрузите Крайвър, в семейството на които загина русначето Ваня Скоробогатов. В САЩ двойката е осъдена на 16 месеца затвор и освободена в съдебната зала, тъй като съпрузите излежали присъдата по време на следствения арест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *