22/03/2023

Земята започна да се отървава от човечеството

Междуправителствена група от експерти по изменението на климата обясни с какво глобалното затопляне заплашва човечеството. Според краткото резюме от доклада на учените, пълната версия на която ще бъде представена след седмица в Уганда, в най-скоро време човешката цивилизация ще се сблъска с разрушителни дъждове и невиждани засушавания.

Ако сега катастрофичните валежи се отчитат веднъж на 20 години, то към края на века те ще се случват на всеки пет години. Колкото до сушата още не е докрай установено какви ще бъдат мащабите й. Но така или иначе климатичният удар ще се окаже толкова силен, че много региони ще станат просто непригодни за живот. А последиците от природните катаклизми ще предизвикат неизбежен социален взрив.
Коментирайки резултатите от своите проучвания учените отбелязват, че са акцентирали вниманието си не на постепенното изменение на глобалните температури, а на ярките проявления на природни аномалии, които по силата на своите разрушителни последици са предизвикали голям резонанс в медиите. „Подобни извънредни произшествия най-добре показват доколко са се изменили климатичните условия и какво ни чака занапред”, обяснява Джери Мил, старши научен сътрудник в Националния център по изучаване на атмосферата.

Да посочат регионите, които най-напред ще пострадат от последствията на климатичния колапс, експертите от Междуправителствената група категорично отказват до тогава, докато докладът не бъде цялостно представен на предстоящата конференция. Но по-рано техни колеги от Станфордския университет направиха предупреждение, в което се говори, че климатичните изменения ще обхванат средните ширини на Европа, Китай и Северна Америка.

Страшното влияние на горещините населението на различни региони на Земята вече започна да усеща през последните години. Да припомним трагичните събития през лятото на 2010 година в Русия, когато аномално високите температури предизвикаха огромни пожари. На другия край на планетата през същата година американските учени регистрираха в периода от юни до август 2703  случая на надвишаване на температурните рекорди в САЩ.

Борбата с глобалното затопляне и неговите последици е предмет на ожесточени спорове между учените. Предлагат се най-разнообразни начини за справяне с проблема, включително и някои съвсем екзотични. Например  специалисти по инженерна геология предлагат да се защити Земята от глобалното затопляне с помощта на гигантски огледала, които да отразяват светлината обратно в космоса. Те предлагат огледалата да се разположат на орбитални спътници.

Други изследователи предлагат да се развъждат светлолюбиви култури, боядисване на улиците и домовете в бяло. В числото на мерките се прибави и предложението за разпръскване на железни стружки в морската вода, борба с перестите облаци, и даже изсмукване на парниковите газове от въздуха и инжектирането им в океана.

Най-необикновеното предложение обаче направиха специалисти от Оксфордския университет, съобщава утро.ру. Според тях Земята може да се охлади с помощта на изкуствен вулкан. Според замисъла на учените устройство във вид на гигантско кълбо с размерите на стадион, снабдено с шланг с дължина повече от 20 километра, ще може да разхвърля тонове химически вещества в атмосферата.

Капките сулфати и аерозолни частици ще отразяват слънчевата енергия обратно в космоса като по този начин не й позволяват да прегрява Земята. Работата на устройството е основана на принципа на действието на вулканите, изригванията на които според последните данни влияят върху понижението на глобалната температура.

(Visited 216 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *