25/04/2024

Земята започна да се отървава от човечеството

Междуправителствена група от експерти по изменението на климата обясни с какво глобалното затопляне заплашва човечеството. Според краткото резюме от доклада на учените, пълната версия на която ще бъде представена след седмица в Уганда, в най-скоро време човешката цивилизация ще се сблъска с разрушителни дъждове и невиждани засушавания.

Ако сега катастрофичните валежи се отчитат веднъж на 20 години, то към края на века те ще се случват на всеки пет години. Колкото до сушата още не е докрай установено какви ще бъдат мащабите й. Но така или иначе климатичният удар ще се окаже толкова силен, че много региони ще станат просто непригодни за живот. А последиците от природните катаклизми ще предизвикат неизбежен социален взрив.
Коментирайки резултатите от своите проучвания учените отбелязват, че са акцентирали вниманието си не на постепенното изменение на глобалните температури, а на ярките проявления на природни аномалии, които по силата на своите разрушителни последици са предизвикали голям резонанс в медиите. „Подобни извънредни произшествия най-добре показват доколко са се изменили климатичните условия и какво ни чака занапред”, обяснява Джери Мил, старши научен сътрудник в Националния център по изучаване на атмосферата.

Да посочат регионите, които най-напред ще пострадат от последствията на климатичния колапс, експертите от Междуправителствената група категорично отказват до тогава, докато докладът не бъде цялостно представен на предстоящата конференция. Но по-рано техни колеги от Станфордския университет направиха предупреждение, в което се говори, че климатичните изменения ще обхванат средните ширини на Европа, Китай и Северна Америка.

Страшното влияние на горещините населението на различни региони на Земята вече започна да усеща през последните години. Да припомним трагичните събития през лятото на 2010 година в Русия, когато аномално високите температури предизвикаха огромни пожари. На другия край на планетата през същата година американските учени регистрираха в периода от юни до август 2703  случая на надвишаване на температурните рекорди в САЩ.

Борбата с глобалното затопляне и неговите последици е предмет на ожесточени спорове между учените. Предлагат се най-разнообразни начини за справяне с проблема, включително и някои съвсем екзотични. Например  специалисти по инженерна геология предлагат да се защити Земята от глобалното затопляне с помощта на гигантски огледала, които да отразяват светлината обратно в космоса. Те предлагат огледалата да се разположат на орбитални спътници.

Други изследователи предлагат да се развъждат светлолюбиви култури, боядисване на улиците и домовете в бяло. В числото на мерките се прибави и предложението за разпръскване на железни стружки в морската вода, борба с перестите облаци, и даже изсмукване на парниковите газове от въздуха и инжектирането им в океана.

Най-необикновеното предложение обаче направиха специалисти от Оксфордския университет, съобщава утро.ру. Според тях Земята може да се охлади с помощта на изкуствен вулкан. Според замисъла на учените устройство във вид на гигантско кълбо с размерите на стадион, снабдено с шланг с дължина повече от 20 километра, ще може да разхвърля тонове химически вещества в атмосферата.

Капките сулфати и аерозолни частици ще отразяват слънчевата енергия обратно в космоса като по този начин не й позволяват да прегрява Земята. Работата на устройството е основана на принципа на действието на вулканите, изригванията на които според последните данни влияят върху понижението на глобалната температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *