20/04/2024

Внукът на Сталин съди руския парламент – иска оневиняване на тираничния си дядо

Внукът на Сталин

Внукът на диктатора Йосиф Сталин Евгений Джугашвили подаде пореден иск срещу Държавната дума на Руската федерация. Исканията на Джугашвили са предишните – той моли да бъде опровергана декларацията на Думата за това, че масовият разстрел на поляците край Катин е извършен по указания на Сталин.

Първият такъв иск със същото съдържание Джугашвили отправи към депутатите в края на 2010 година, скоро след като Държавната дума прие декларацията „За Катинската трагедия и нейните жертви”. Той иска депутатите не само да опровергаят фразата за отговорността на Сталин към този масов разстрел, но и да му бъде изплатена компенсация в размер на 100 милиона рубли.През април 2011 г. съдът отхвърли този иск, като счете претенциите на Джугашвили като неоснователни. От новото искане на внука на Сталин претенциите за парична компенсация са изчезнали, съобщава РИА Новости. Сега Джугашвили иска само опровержение. Насрочени са изслушвания по иска му на 28 ноември, които ще бъдат в Тверския съд в Москва.

Джугашвили настоява, че приетата от Държавната дума декларация за Катин противоречи на обвинителното заключение на Международния военен трибунал от 1946 г. В него се казва, че разстрелът на полските офицери е извършен от нацисти.

Внукът на Сталин в последните няколко години редовно се съди с руски държавни учреждения, със средства за масова информация и с отделни журналисти. Сред тези, които Джугашвили е призовал за отговор са Първи канал на телевизията, радио „Ехото на Москва”, Новая газета”, журналистът Владимир Познер, а също и Руския архив. Всички тези искове Джугашвили е изгубил в съда с изключение на още не разглеждания срещу Познер.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *