19/04/2024

Емил Хърсев: Никога в историята не е имало втора рецесия

Според финансита обаче ни чакат седем мършави години

Министърът на финансите защити консервативния си проект за бюджет 2012 със заплахата, че се задава втора рецесия. Срещу тази прогноза обаче реагира финансистът Емил Хърсев.

„Шансът да има втора рецесия е като да има бяла врана. Няма втора рецесия и никога не е имало в световната история“, коментира в ефира на Нова телевизия  Емил Хърсев.

Припомняме, вчера стана ясно, че икономиката на страната е в застой, след като НСИ обяви нулев ръст на за третото тримесечие на тази година.„Винаги, когато излязат истинските данни, се оказва, че развитието в страната е подценено. В България не очаквахме ръст през тази година. Увеличаване на БВП в порядъка на 2% горе-долу са в рамките на статистическата грешка“, посочи Хърсев.

„От 2008 година насам икономиката се движи в циклични кризи. В един момент светът поема нагоре, стига се до нива на цените на отделни стоки до там, че те стават нереално високи и непоносими за потребителите. Това е един балон, който се пръска и се стига до рецесията“,  обясни още финасистът.

Според него най-ниската точка на кризата е била 2010 година. След нея, по думите му, поне 7 години са нужни икономиката да се пренастрои и да се подготви за растеж.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *