23/04/2024

Доклад на ООН: Разрушителните климатични промени ще стават все повече

Климатичните аномалии в глобален мащаб ще стават все по-чести в най-близко бъдеще. Ще има засушавания и наводнения с разрушителни последици за много страни. Това са изводи от доклад, представен от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, предаде ИТАР-ТАСС.

Според документа, разработван в течение на 2 години от над 100 международни експерти, на практика е сигурно, че през този век в цял свят ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури.

Температурните рекорди „със знак минус“ обаче ще намалеят. Засухите ще зачестят, ще траят по-дълго и през тези периоди ще има по-големи жеги. Твърде е вероятно освен това в редица региони да нарасне максималната скорост на вятъра при тропически циклони, макар че средногодишният брой на самите циклони може да намалее или да остане на досегашното равнище.

Анализите сочат, че през изследвания 25-годишен период бележат траен растеж общите щети, нанесени от стихийни бедствия на различни държави. Капризите на времето и климатичните катаклизми носят най-големи загуби на развиващите се страни.

Според учените някои от тези тенденции са обратими. Екипът изтъква, че е необходимо да се намалят емисиите на парникови газове и да се вземат други мерки за предотвратяване на глобално затопляне. Докладът бе публикуван в навечерието на конференцията от 28 ноември до 9 декември в Дърбан (Южна Африка) на участниците в Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Те ще обсъдят изпълнението на споразуменията, сключени с оглед решенията на предишния им форум в мексиканския курорт Канкун, а също и бъдещето на протокола от Киото. Първата фаза от ангажиментите, наложени от този протокол, изтича през 2012 г., посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно САЩ заявиха, че няма да приемат ново споразумение за климата през следващото десетилетие, докато Китай и другите големи развиващи се страни не се ангажират със същите стандарти за намаляване на въглеродните емисии, предаде ДПА. Шестнайсет големи икономики и Европейският съюз се срещнаха на неофициални разговори преди годишната среща на ООН за климатичните промени, която започва на 28 ноември в Дърбан, Южна Африка. Пет други страни, включително Еквадор и Аржентина, се присъединиха към неформалните разговори, които се провеждат редовно откакто президентът Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г.

Американският преговарящ Тод Стърн заяви, че двудневните разговори са били „конструктивни“, но отбеляза, че администрацията на Обама не може да подпише споразумение, което не би получило подкрепа в Конгреса. Той посочи, че е невъзможно да отиде в Конгреса и да каже, че САЩ ще се ангажират с определено намаляване на емисиите и други мерки, докато Китай и други нововъзникващи икономики са освободени от такива задължения.

Американският конгрес отказа да ратифицира Протокола от Киото от 1997 г., който освобождава Китай и други развиващи се страни от намаляването на емисиите. Общо САЩ и Китай произвеждат 40 процента от световните емисии, смятани за отговорни за глобалното затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *