29/03/2024

Вижте кои са мистериозните фирми, контролиращи цените в света

Добре дошли в истинския свят на търговията със суровини. Тук работят компании като Vitol и Trafigura, които търгуват повече петрол, отколкото Саудитска Арабия и Венецуела могат да произведат.

От Reuters са изготвили профил на 16 големи компании за търговия със суровини, които често остават незабелязани. Заедно те генерират годишни приходи от 1.1 трлн. долара. Водещите пет компании имат общо 629 млрд. долара приходи, конкурирайки петте най-големи финансови институции в света.Ето и кои са водещите компании в света в търговията със суровини:

16. Hin Leong (Сингапур)

Приходи: 8 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: петрол, петролни танкери

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Лим Ун Куин влиза в бизнеса като превозва дизел с велосипед. Компанията в момента планира да построи четвъртата петролна рафинерия в Сингапур, което ще я доближи до пълна вертикална интеграция. Компанията вече притежава танкерите, които превозват петрола.

15. Olam (Сингапур)

Приходи: 11 млрд. долара (2009/10 г.)

Пазари:: кафе, какао, ориз, захар

Olam започва като компания, която търгува с кашу от Нигерия. От тогава тя се е превърнала във втория най-голям търговец на ориз в света и в момента притежава плантации в различни държави. В компанията работят повече от 13 000 души.

14. Mabanaft (Ротердам, Холандия)

Приходи: 15 млрд. долара (прогноза на Reuters)

Пазари: петрол

Mabanaft има 1 700 служители и е продала повече от 20 млн. тона петрол през миналата година. Компанията разширява дейността си, търгувайки и с други енергийни продукти и дървени палети.

13: Arcadia (Лондон, Англия)

Приходи: 29 млрд. долара (прогноза на Reuters)

Пазари: петрол

Компанията търгува над 800 000 барела петрол дневно и пут опции на петролни деривати за над 10 млн. барела дневно. Arcadia поддържа близки отношения с държавни петролни компании от Нигерия и Йемен, където се твърди, че е нарушавала законите, за да купува петрол под пазарните цени.

12. Wilmar International (Сингапур)

Приходи: 30 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: зърно, захар, петрол

Wilmar е най-голямата компания за преработка на соя в Китай, контролирайки близо 20% от пазара. Компанията притежава плантации, заводи, преработвателни фабрики и транспортно оборудване за дистрибуция.

11. Bunge (Уайт Плейнс, Ню Йорк)

Приходи: 46 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: Захар, зърно, фураж

Bunge е най-големия производител на слънчогледово семе в света. Компанията също така е едни от най-големите доставчици на фураж за Китай, помагайки на страната да разраства животновъдството си. Bunge агресивно разширява дейността си в Южна Америка.

10. Louis Dreyfus (Париж, Франция)

Приходи: 46 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: памук, ориз, портокалов сок

Компанията със 160-годишна история е най-големият търговец на памук и ориз, но в момента изпитва затруднения с разширяването на дейността си. Louis Dreyfus има нужда от свежи капитали и може да излезе на борсата през 2012 г.

9. Noble Group (Хонконг)

Приходи: 57 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: захар, въглища, петрол

Основателят Ричард Елман напуска училище и започва да се занимава с търговия с метали, когато е на 15 години. В един период той е работил и като трейдър за Phibro. Елман в монета управлява компания, която има над 11 000 служители. Noble има сериозни връзки с политици в Китай, където планира да разширява дейността.

8. Mercuria (Женева, Швейцария)

Приходи: 75 млрд. долара (2011 г.)

Пазари: енергийни продукти

Компанията има 890 служители и търгува близо 120 млн. тона енергийни суровини годишно. Mercuria притежава въгледобивни мини и петролни полета в Азия, Европа и Северна Америка.

7. Trafigura (Женева, Швейцария)

Приходи: 79 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: метали, енергийни продукти

Trafigura е третият най-голям търговец на петрол в света и вторият най-голям на промишлени метали. Още по-впечатляващото е, че компанията е на по-малко от 20 години. Trafigura плати 200 млн. долара глоба за това, че е изхвърлила токсични отпадъци близо до Кот д’Ивоар, в резултат на което от различни болести умират 16 души.

6. Gunvor (Женева, Швейцария)

Приходи: 80 млрд. долара (2011 г.)

Пазари: енергийни продукти, емисии

Gunvor се превръща от компания с 5 млрд. долара приходи през 2004 г. до компания, която очаква 80 млрд. долара приходи тази година. Компанията вече търгува и с въглища и природен газ, за да затвърди петролната си доминация. Общо 20% от петролния износ на Русия минава през Gunvor. Съоснователят на компанията Торнбьорн Торнквист отдава успеха й на това, че има „отлични връзки.“

5. Archer Ddaniels Midland (ADM), (Декатур, Илинойс)

Приходи: 81 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: царевица, какао

Компанията притежава шлепове, камиони, влакови композиции и дори преработвателни предприятия, които произвежда стоките, които транспортира. Филмът „Информаторът“ с Мат Деймън е базиран на скандала за картел при международните цени на аминокиселината лизин с участието на ADM, за което компанията е принудена да плати глоба от 100 млн. долара през 2003 г.

4. Koch Industries (Учита, Канзас)

Приходи: 100 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: петрол

Koch Industries, оглавявана от братята Чарлз и Дейвид Кох, притежава три от най-печелившите рафинерии в САЩ и развива дейност в 60 други страни. Братята Кох спонсорират Чаената партия в САЩ, а състоянието на Чарлз Кох се оценява на 22 млрд. долара.

3. Cargill (Минеаполис, Минесота)

Приходи: 108 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: зърно, сол, изкуствени торове, метали, енергийни продукти

Cargill развиват концепцията за напълването на празните шлепове при връщането им курс, което е революционна идея по времето, когато първо е приложена. Например кораб транспортира зърно по река, а на връщане той се пълни със сол. Ако беше публична компания, Cargill щеше да е на 13-о място във Fortune 500, точно след Citigroup.

2. Glencore (Баар, Швейцария)

Приходи: 145 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: Метали, минерали, селскостопанска продукция

Glencore излезе на борсата през миналата година, правейки дейността на една от най-уважаваните компании за търговия публично достояние. През миналата година Glencore е контролирала повече от половината от пазара на цинк и повече от една трета от пазара на мед. Главният изпълнителен директор Айвън Гласенберг заработва 10 млрд. долара от IPO-то.

1. Vitol (Женева, Швейцария и Ротердам, Холандия)

Приходи: 195 млрд. долара (2010 г.)

Пазари: петрол, въглища, метали, захар

Този петролен гигант търгува повече от 5.5 млн. барела дневно и има складове на пет континента. Vitol е първата компания, която започва да търгува с либийските бунтовници, въпреки разпорежданията на Муамар Кадафи, като им доставя гориво за над 1 млрд. долара.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *