20/04/2024

Уорлик: Цар Киро има 350 кг. злато. Да каже откъде

Ако някой притежава 350 кг злато в своя дом, уместно е да попитате откъде се е сдобил с него. Ако човек като Цар Киро не може да обясни откъде е натрупал това богатство, ако не си е плащал и данъците, това са пари, които принадлежат на гражданите и те трябва да бъдат върнати.
Това заяви тази сутрин пред bTV посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който коментира събитията в пловдивското село Катуница и последвалите протести.

„В Катуница ставаше дума за равенство пред закона и това ядоса гражданите. Ставаше дума за Цар Киро и неговите деца и внуци. Десетилетия наред живял над закона, без да бъде разследван или преследван съдебно. Това да си ядосан обаче, не е извинение някой да поеме правосъдието в свои ръце, но демонстрира, че съдебната система трябва да работи по-добре“, категоричен бе дипломатът, който винаги е критикувал българския съд, цитира го БГНЕС.

Той добави, че каквото и да се случи в предстоящите изброи, се надява, че ще има подновен ангажимент за цялостна система за правосъдие, която да гарантира правосъдие за всички.

Той уточни, че американският опит за отнемането на имущество е, че няма нужда да има присъда. „Но трябва да докажете пред съдия, че има голяма вероятност това богатство да е натрупано незаконно. На този етап тези активи биват запорирани, след което започва съдебен процес. Във Великобритания, в Израел и в повечето европейски страни има такова законодателство и аз се надявам българският парламент да приеме подобен закон“, добави Уорлик.

Веднага, след като депутатите отхвърлиха проекта, той заяви, че е разочарован.

„България от толкова години е страна на толерантност и десетилетия гражданите живеят рамо до рамо, и голяма част от гражданите приемат всички етноси, било от ромски или мюсюлмански общности, мисля, че тази толерантност ще продължи“, обобщи американският посланик.

dir.bg

One thought on “Уорлик: Цар Киро има 350 кг. злато. Да каже откъде

  1. Въпреки че си пъха носа, където не трябва, все пак дава и адекватни мнения понякога с изключение на последните редове от статията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *