29/03/2024

Социолози: Пловдив оцени гражданските, а не партийните кандидати

Социологическо проучване на изследователска група „Уеб Рисърч-Нео” подсказва зачатък на нещо ново в политическия небосклон на Пловдив и страната. Може би ставаме свидетели най-сетне на зараждането на гражданско общество, смятат изследователите на общественото мнение. За първи път от независимо проучване, чийто резултати бяха обявени, вчера, 9 октомври, в пресклуба на БТА – Пловдив, се вижда, че хората вече забелязват идеите за управление и развитие. Според социолозите вече се оформя група от избиратели, които няма да гласуват по утвърдения вече повече от двадесет години инерционен механичен модел – да се гласува за партия, а не за личности и за ясни платформи и приоритети за управление. Пловдив и България като цяло имат остра нужда точно от такъв тип гласуване и от такава нова „порода” кандидати, дефицитът, на които все още е голям. Може би и затова пловдивчани са уловили разликата между съответните кандидати за кметския пост и са им дали подобаваща оценка.

За първи път в България на анкетираните е зададен не само обичайният директен въпрос: „За кого ще гласувате?” . Социолозите от изследователската група „Уеб Рисърч-Нео” са заложили в анкетните си карти основно на питането: кои са за пловдивчани най-интересните идеи и инициативи, свързани с бъдещето и развитието на Пловдив. И са получили наистина интересни резултати, посочи координаторът на изследването Кирил Саров.

В първата тема на проучването – за подкрепата на идеи и инициативи, сегашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов и настоящият областен управител Иван Тотев – и двамата кандидати за кмет на града, не са включени, поради високите си властови позиции към момента на проучването. Освен това и двамата не предлагат никакви нови идеи за управлението и развитието на Пловдив. Резултатите показват изненадващи, дори фрапантни разлики. Социолозите съобщиха, че идеите и инициативите на типично непартийните независими кандидати (макар и формално издигнати от партии) Величко Апостолов /над 64% средно одобрение/ и Дани Каназирева /60% средно одобрение/ се ползват с много по-голяма подкрепа, от тази на по-типичните „партийци”, като Георги Титюков, Георги Търновалийски, Гиньо Матев (всички те са част от сегашната администрация). Харесват се предложенията на модерните личности, а не програмите на партийните апаратчици, като че ли гражданското общество у нас се събужда и оценява истинските двигатели на промяната, направи извод Кирил Саров. И посочи, че по-популярните идеи на останалите кандидати получават по 47 % средно одобрение, а кандидатът Георги Търновалийски не се свързва с нито една ясно откроена нова идея за управлението и развитието на Община Пловдив.

Сред най-харесваните идеи за Пловдив анкетираните са посочили тези на Величко Апостолов, а именно: нов начин за набиране на средства за предизборната кампания – с малки суми от поддръжници, без тайни спонсори – 52 на сто подкрепа, спасяване на кварталните зелени площи с навременно уреждане на правния режим – 85 на сто подкрепа, експертен, технократски модел на управление на Общината, вместо партиен модел – 55 на сто подкрепа.

Сред идеите и инициативите на Дани Каназирева на най-голяма популярност се радва премахването на „паяците” за автомобили – 68 %, намаляването на раздутите общински такси – 76%, модернизиране на спирките на градския транспорт – 54%.

На сравнително голяма подкрепа се радва също така идеята на Георги Титюков за възстановяването на стадион „Пловдив” – 55 на сто, на Гиньо Матев – за фитнес на открито – 48 на сто, на Илко Николов за Център за иновационни технологии – 40%.

Когато идеите се оставят настрана и се зададе въпрос за кого ще гласувате, настъпва пренареждане в таблицата. Това социолозите обясняват с чисто психологическата НЕПРАВИЛНА мотивация „да запазим статуквото, за да не стане по-зле” или простичко казано „да изберем по-малкото зло”. ПРАВИЛНАТА мотивация би трябвало да бъде „да изберем по-доброто”.

При категорично заявена готовност да се гласува на изборите от 52 на сто от анкетираните се получава следната моментна снимка към началото на октомври: За Иван Тотев биха гласували 26,6 на сто, за Славчо Атанасов – 26,2 %, за Георги Търновалийски – 10,4 на сто, за Величко Апостолов – 9,1 на сто, за Дани Каназирева – 8,4 на сто, за Илко Николов – 6,3 на сто. За останалите кандидати за кмет на Пловдив – Руси Панчев, Гиньо Матев, Георги Титюков, Петя Раева, Владимир Дончев готовността за гласуване се движи от 3,3 до 0,3 %.

Заради нагласите, установени в независимото социологическо проучване, обаче може да има изненади в изборния ден, ако в оставащите дни до изборите пловдивчани действително се вгледат в идеите, а не в политическите личности и партиите, казват от „Уеб Рисърч – Нео”.

В представителното изследване на „Уеб Рисърч – Нео”, проведено през периода 30.09. – 06.10.2011 г., са участвали 980 граждани, една трета от които са анкетирани от врата на врата, останалите – по телефона. Поради напрегнатата обстановка в „Столипиново” /заради „случая Катуница”/ анкетьорите не са влизали в този квартал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *