24/04/2024

Румънците отсвириха само лалетата, ние – премиера на Холандия

България отмени планираната визита на холандския премиер Марк Руте в последната минута, съобщава холандският вестник „Финансиеле дагблад”, цитиран от „Фокус“. Говорител на българското правителство е заявил пред изданието, че посещението е отменено заради „трудния дебат за бюджета”.

Холандският премиер трябваше да пристигне у нас днес, а за визитата му съобщи лично премиерът Бойко Борисов на 13 октомври след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в София. Тогава стана ясно, че Борисов е поканил Руте в България с идеята да промени мнението му за членството на България в Шенген.

Днес обаче правителството се събра извънредно, за да разгледа проектобюджета за 2012 г.

„Финансиеле дагблад” припомня, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на Шенгенската зона, след като Холандия и Финландия наложиха вето на приемането в Шенген на България и Румъния.

Часове след това решение Румъния блокира вноса на цветя от Холандия в знак на протест срещу дискримианицонното според властите на северната ни съседка решение.

На 23 октомври на заседание на Европейския съвет на вътрешните министри бе решено, че България и Румъния са напълно готови технически за Шенген. Евролидерите пък на последното си събиране миналатаседмица настояха до декември всички страни в ЕС да направят необходимото, за да могат София и Букурещ да се присъединят към зоната от март догодина с въздушните и морските си граници, а от юли 2012 г. – и със сухопътните.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *