27/06/2022

Ракът погуби легендарния милиардер Стив Джобс

На 56-годишна възраст след дълго боледуване почина Стив Джобс, съобщават от компанията Apple, цитирани от АП.

Припомняме, главният изпълнителен директор на Apple Джобс се оттегли от поста си в края на август тази година.Като причина за решението си да напусне компанията, той посочи невъзмоността да изпълнява повече задълженията си.

През януари Джобс излезе в отпуск по болест. Това бе неговото поредно излизане от оперативните дейности на компанията от 2004 г. насам, когато бе съобщено, че „гуруто на модерните технологии“ е болен от рак на панкреаса.

През март представи новия таблет на компанията – iPad 2.

Постът му бе зает от главния оперативен директор Тим Кук, а Джобс остана в Apple като председател на управителния съвет.

На 1 април тази година, компанията Apple навърши 35 години.

Всичко започва през далечната 1976 година, когато компанията е създадена с цел продаването на компютъра Apple I. Малко известен факт е, че отхапаните ябълки имат и трети основател, наред с добре известните ни Стив Джобс и Стив Возняк. Той се казва Роналд Уейн, който само 2 седмици след 1 април 1976 година продава своя дял от 10% на партньорите си и се отказва от начинанието. Що се отнася до самия компютър Apple I, устройството се продава за любопитната сума от 666.66 долара, което след смятането на инфлацията се равнява на 2600 днешни долара (3600 лева).

Любопитно, има и друга личност, спомогнала адски много за основаването на Apple и оставала често в сянката. Става дума за милионера Майк Марккуда. Малко след създаването на Apple, той прави сериозна инвестиция от 250 000 долара. Дълги години след това, той заема ролите на председател и изпълнителен директор. Марккуда спомага много със своя опит, бидейки „гласа на разума“ за младите Стив Джобс и Стив Возняк. Все пак, и мултимилионерът прави една изключителна грешка при престоя си в компанията.

По време на спора между Стив Джобс и Джейк Скъли през 1985 година, той взима страната на Скъли… който от своя страна уволнява Джобс, което почти довежда до банкрута на Apple.

Apple се превърна в най-скъпата компания в света, след като пазарната й капитализация вече е 341.5 милиарда долара.

Интересно е, че в рамките само на година, цената на Apple скача с 41%. Основна причина за това e бумът в търсенето на смартфоните iPhone и таблетите iPad, с чиято помощ ябълките записаха няколко поредни рекордни финансови тримесечия.

Повечето специалисти очакваха Apple да изпревари Exxon Mobil, но едва в края на годината. Стив Джобс и сие обаче успяват да постигнат това още през лятото – преди премиерите на iPhone 5 и iPad 3, които се очакват тази есен. Почти сигурно е, че тези две устройства ще спомогнат за поредно рекордно финансово тримесечие на ябълките.

news.bg

(Visited 208 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *