29/03/2024

Няма закрити линии на пловдивското летище

Няма закрити линии на пловдивското летище, заяви по повод спекулациите за това секретарят на Община Пловдив Борислав Инчев. Всеки човек може да направи запитване и към Райън Еър, и към летището, за да разбере, че и в момента, и за ноември например се предлагат полети Пловдив – Милано, мисля два пъти седмичнно, при това на промоционална цена 6 евро, обясни Инчев. За линията до Франкфурт е безумно да се лъже, че се закрива, при положение, че още не е тръгнала. Тя ще стартира на 3-и ноември, припомни секретарят на общината.

В Об С има предложение от кмета, внесено в началото на октомври, което гласи да бъде преведена и втората вноска за летището. Това може да се гласува още на първата сесия на новия общински съвет и сумата ще се преведе, от ръководството на летището спекулират, че има проблем, каза Борислав Инчев. Той допълни: „Община Пловдив никога не е пречила на летището – напротив, първа внесе най-голямата сума за издръжката му и сега е готова с още близо 200 000 лева, защото винаги сме били наясно, че това е важен начин за развиване на бизнеса и туризма в целия район: безумно би било да спъваме това”.

„Имам дълбоко съмнение, че линията от Пловдив до Милано Бергамо е доста нерентабилна за летище Пловдив, и ако ръководството, което е наясно и признава слабия интерес, има проблеми и иска да съкрати полетите, нека не ползва общината за изтривалка, заяви секретарят Инчев. Той обясни, че от летището не може да чакат пари единствено от фонда за подпомагане, и после да искат да покриват полети със слаб интерес за 6 евро, за което да обвиняват общината.

„Не знам как успяват да предлагат самолетни билети на цена от 6 евро, освен ако това е единственият начин да се запълни аеропланът – не може само общината да плаща празните полети”, заяви Инчев. Според него това е управленски проблем и управата на летището не може да развие ресурса на аеропорта.

Защо от 50 близки до летището общини, във фонда за аеропорта участват едва 10, попита секретарят на Община Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *