21/07/2024

Наблюдатели от Германия: Тайната на гласуването бе нарушена в цялата страна

На президентските и местни избори в България на 23 октомври 2011 г. тайната на гласуването е системно нарушавана в цялата страна. Това е равносметката на наблюдатели на изборите, пристигнали от Германия по инициатива на Българския център за зелена икономика (БЦЗИ) и „Зелените“. Германските наблюдатели посетиха около 50 изборни секции в пет различни области, за да се запознаят с процеса на гласуване там. Ако България иска да бъде реално демократична държава, изборите трябва да бъдат анулирани и повторени. Това се казва в становище на „Зелените“, изпратено до Profit.bg.В почти всички посетени от наблюдателите секции се използваха бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната, констатираха оттам.

„Така не е спазено основното изискване за демократични избори, а именно: тайната на вота. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани“, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика, който заедно с партия „Зелените“ организира посещението на наблюдателите от Германия.

„Проблемът е, че съществува възможност при подаването на бюлетината трети чочек – например член на комисията – наистина да различи позицията на кръстчето при бюлетините и да използва този факт за манипулация на изборите или за да контролира избирателите. Ако тайната на вота не е гарантирана на 100%, избирателите не са свободни в избора си. Те са изложени на натиск от властите и от работодатели (частни и държавни) да гласуват по определен начин. Ако искат да гласуват различно, не могат да са сигурни, че това ще остане тайно. Това е принципен проблем, но става още по-актуален в сегашната икономическа ситуация. Свободни избори може да има само при гарантирана абсолютна анонимност на вота, а тя липсваше във всички посетени от нас изборни секции. Затова не може да говорим за демократично проведени избори“, смята още Гайзелман.

Групата от 9 наблюдатели на възраст от 21 до 43 години са свързани със „Зелените“ в Германия (B?ndnis 90/Die Gr?nen), но сами финансираxa идването си в България като личен граждански ангажимент. Бяха регистрирани от ЦИК като външни наблюдатели. Преди изборния ден те преминаxa обучение за правилата за провеждане на изборите и методическите указания за секционните избирателни комисии.

На 23 октомври групата посети около 50 секции в общините Асеновград. Балчик, Благоевград, Кресна, Панагюрище, Пазарджик, Плевен и Раковски, от 8.30 часа на 23-ти до около 2 чaca след полунощ.

Освен главния проблем с прозрачните бюлетини са установени многобройни нарушения на наредбите за провеждане на изборите и за броене на гласовете. Установени ca: недостатъчно разстояние между кабините за гласуване и изборната комисия; изборни кабини с разкъсани завеси, които позволяват на комисията да гледа какво се случва вътре; кабини пред отворен прозорец на приземен етаж, така че да може вотът да се наблюдава отвън или да се дадат указания на избирателите в кабините и даже попълнени бюлетини; масово липсващи и непълни протоколи 62 и 64 за уникалността на използвания в изборната секция печат; присъствие на нелегитимирани лица в избирателните секции; липсващи или погрешни указания (лист А4 с примери за знак „x“ в син цвят) за поставянето на знака при гласуването в кабините, и т.н. В няколко случаи са подадени писмени сигнали към отговорните Общински избирателни комисии.

В нито една от комисиите, избрани за наблюдаване на преброяването, членовете не бяха достатъчно добре инструктирани как да броят гласовете според методическите указания към Изборния кодекс.

В цялата страна се забелязва нарушение на указанието бюлетините да се вадят една по една от урните: в много случаи те се обръщаха на масата, въпреки че това беше изрично забранено.

При преброяването в различните секции валидността на бюлетините се тълкуваше по съвсем различен начин, което също е сериозна пречка за легитимността на вота, смятат наблюдателите.

Някои от комисиите коригираха грешките след възражение от наблюдателите. Други комисии обаче посрещнаха възраженитята на наблюдателите с коментари като: „Тук да не е Германия“ или „Така никога няма да свършим“.

„В изборните комисии липсваше както нужното обучение за правилното броене, така и добра воля за спазване на дадените от ЦИК указания. Заради това се стигаше до хаос при преброяването. Дори и да са се запознали предварително с указанията, много малко от комисиите действително спазваха правилата да броят напълно прозрачно и да има пряка видимост за наблюдатели и застъпници. В някои комисии методическите указания на ЦИК липсваха, така че не можеше да се направи консултация с правилника при нужда“, се казва в становището.

Шокиращи за наблюдателите бяха случаите, когато Общински избирателни комисии (ОИК) не реагираха на сигналите им за нарушения по време на преброяването. „Останахме с впечатление, че законовите нарушения се възприемат като съвсем нормални дори от председателите на ОИК“, споделиха те.

Спроред германските наблюдатели президентските и местните избори трябва да бъдат анулирани и повторени.

За провеждане на бъдещи избори в България, те дават следните препоръки:

Използване на непрозрачни бюлетини, и допълнително на пликове в които бюлетините да се слагат още в кабината

По-добро обучение на членовете на комисиите, влючващо практически упражнения за целия цикъл на преброяването вместо само теоретично обучение.

Личният коментар от германските наблюдатели за впечатленията им от изборите на 23 октомври 2011 г. в България беше: „Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *