18/04/2024

Изстрелват ракета до загадъчния „Монолит“ на спътника Фобос

Към Фобос – единият от двата спътника на червената планета Марс, Русия подготвя изстрелването на автоматичната сонда „Фобос Грунт“. Тази сонда е създавана дълги години, нейният старт е планиран за началото на ноември 2011 г.

Пътешествието ще продължи 11 месеца. Според плановете сондата най-напред трябва да влезе в орбита около Марс,  да преседи там известно време – възможно е около половин година. И избирайки място да изпрати към Фобос спускаем апарат. Той трябва да вземе образци от местната повърхност – дори само 100 грама да са и да ги достави обратно на Земята. Учените ще се опитат да разберат от къде се е появил спътникът на Марс, от какво е направен, не е ли „пленен“ от Марс астероид или пък е тяло, изхвърлено от самия Марс.

На Фобос ще останат научни прибори, с помощта на които ще бъде възможно да се следи както спътникът, така и самият Марс.

Не е изключено изясняването на родословието на Фобос да се окаже съвсем не най-интересното нещо в тази мисия. Както твърдят някои напълно сериоизни учени на този спътник на Марс се намира твърде загадъчен обект, съобщава сайтът Тайни. Да му се обърне прецизно внимание  публично призова легендарният астронавт Едуин (Бъз) Олдрин – вторият човек след Армстронг, стъпил през 1969 г. на повърхността на Луната. В ефира на един от американските теливизионни канали той каза: „Ние сме длъжни да посетим спътниците на Марс. И на първо място – Фобос. Там стои един „Монолит“ – много странна структура за този малък космически обект с формата на картоф и с диаметър около 26 километра, който извършва обиколка на Марс на всеки 7 часа.

Според Олдрин всеки, който е видял фотографиите на „Монолита“ на Фобос, не се съмнява, че той е поставен там. Въпросът е кой точно е направил това. Астронавтът не знае отговора на този въпрос. Може би поради тази причина отговаря доста мъгливо и философски: „Добре, Вселената го е поставила. Ако искате – Бог го е поставил“.

Уфолози, далече според убежденията си от Бога, разбира се предполагат, че тази „измишльотина“ е останала от някакви извънземни.

Този обект бил открит още през 1998 г. Той бил намерен от изследователите Ефрейн Палермо и Лен Флеминг на снимките SPS252603 и SPS252603, предадени от сондата Mars Global Surveyor.Те нарекли обекта „Монолит“, който прилича на плоча ли, на кула ли или пък на купол с височина 76 метра. Той се издига на страната на спътника, която винаги е обърната към Марс.

Наличието на този артефакт НАСА не коментира по никакъв начин. Но веднъж по въпроса се изказа представителя на Канадската космическа агенция – д-р Алън Хилдебранд. „Ако ние се доберем до този „Монолит“, да летим още някъде другаде е възможно да не се наложи“.

В същото време НАСА не се „срамува“ вече няколко пъти да изпраща апарати над легендарния марсиански „Свинкс“ – по молба на обществеността. Хората след това с интерес разглеждат предадените на Земята снимки. С удоволствие гадаят дали е ръкотворен този обект. Или просто планината си е такава.

Дали ще бъдат предприети действия за внимателно проучване на тайнствения обект на спътника на Марс по време на мисията „Фобос Грунт“? Засега това не е известно. Ангажираните с предстоящия космически полет до спътника специалисти отказват отговор на този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *