20/04/2024

Изложбата „Линия, Форма, Цвят” – едновременно в Пловдив и Братислава

Трима изявени пловдивски творци изпълниха с изящество изложбения салон „АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ” в мол „Галерия Пловдив” снощи, когато бе открита експозицията им от живопис, графика и малка пластика.  Авторите са я нарекли „Линия, Форма, Цвят”. Тези сухи думи обаче спокойно могат да се заместят с красота, дух, вдъхновение.В залата са подредени живописните платна на Вихра Григорова, графиките на Моника Роменска и малките бронзови пластики на Димитър Чонов, председател на Дружеството на пловдивските художници. „В момента такъв проект се осъществява и в Братислава с 15 автори, и тримата участваме и в него. След Братислава изложбата ще бъде подредена в „Дом Витгенщайн” във Виена“, обясни Вихра Григорова, която е и куратор на откритата снощи експозиция. Завършилата стенопис авторка досега има десет самостоятелни изложби.

Като всяко изкуство и творбите в „Линия, Форма, Цвят” си имат своите видими и невидими послания. „Много хора не са подготвени за изкуството. Нашата „троица” иска да хванем публиката за ръка и да помогнем на хората да открият линията, формата и цвета и при художника, и при графика, и при скулптора. Не искаме тези произведения да останат неразгадаеми за тях. Искаме да усетят  и вълнението на творците, да усетят пътя, който са извървели до създаването на творбите”, обяснява Вихра Григорова, която е най-големият „виновник” за подреждането и откриването на изложбата. Нейните картини са цветът в този проект.

„Много харесвам историята на древните траки. Всичките ми бронзови пластики са с митологични сюжети. Искам да върна чрез тях хората назад във времето и да усетят онази естетика – изключително красива и стойностна. Разбира се това е мой поглед, на човек от 21-век, към онова време”, казва Димитър Чонов. Неговите изящни малки пластики са формата в тази изложба.

Авторката на повече от 20 самостоятелни изложби, специализирала в САЩ, Франция и Швейцария Моника Роменска показва в графиките си мощната сила, която се крие в линията. В крайна сметка независимо от направлението, в което твори един художник, всичко започва от линията.

Още преди откриването на изложбата „АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ” се изпълни с посетители. Най-напред по разбираеми причини дойдоха да я разгледат възпитаници на училищата по изкуства в Пловдив. А след това на приливи и отливи през целия ден пристигаха ценители на изкуството.

Изложбата „Линия, Форма, Цвят” в „АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ” / ет.2 зад стената за катерене в мол „Галерия Пловдив”/ ще продължи един месец, до 13 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *