25/04/2024

Изчислиха точката, от която няма връщане назад

Учени от САЩ са изчислили така наречената „точка, от която няма връщане“ за планетата Земя. Тази точка означава, че жителите на Земята ще изконсумират основните ресурси на планетата, след което природата повече няма да е в състояние да възстановява достатъчно важни за живота блага.  По данни на аналитичната организация GFN черният ден за човечеството ще настъпи в края на този месец септември. Според изчисленията на изледователите от тази организация към момента земните жители ще употребят всички тези ресурси, с които е била богата планетата ни. „Денят, в който няма връщане назад“ за Земята учените изчислили като са използвали една проста закономерност: те разделили количеството на всички световни биоресурси на количеството екологични мероприятия  и след това умножили полученият резултат по 365 дни.

Следвайки изводите на американските учени само през последните десет месеца на 2011 г. населението на Земята е изконсумирало изкопаеми, а също така и хранителни ресурси, въздух, вода, за много години напред. Излиза, че още през следващата година човечеството фактически няма да има какво да потребява. А много средства за масова информация  вече побързаха да известят човечеството за истински екологичен апокалипсис. Според техните версии краят на света може да настъпи още в началото на декември 2012 г., както са пророкували маите.

Към тази паническа прогноза твърде скептично се отнасят руски учени. Съпредседателят на групата еколози „Защита“ г-н Сливяк в свое интервю кометнтираточката, от която няма връщане обратно. Той заявява, че не разполага с данни за такава точка. Макар да подчертава, че като цяло такава точка е напълно възможна в бъдеще. Да се отрича обаче негативното въздействие на човека върху природата и ресурсите на Земята не бива. В момента се извършва сериоизно замърсяване на атмосферата. Заводите изхвърлят във въздуха милиони тонове токсичен дим. Върви поголовна сеч на горите. Много хектари зелени насаждение изгарят заради лекомислието на хората. Климатът бързо се променя – всеки може да види това със собствените си очи. За всичко това нещо трябва да се направи, трябва да се приемат ефективни решения.

Представител на общественото движение „Зелен патрул“ на свой ред нарече изчисленията на GFN пълна глупост. Той не изключва тези разчети да са дело на „ангажирани“ в услуга на интересите на някои кръгове хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *