20/04/2024

„Икономист“: Търпението в най-бедната държава в ЕС изтънява

Икономическият ръст е бавен, а рецесията се задава. Опитът на България да се присъедини към Шенген бе спрян от Холандия и Финландия, позоваващи се на опасения от корупция. Борбата с организираната престъпност отслабва. Добрите новини в България са дефицит, пише в свой анализ бизнес изданието “Икономист”.С предстоящите президентски и местни избори по-късно през месеца, последното нещо от което премиерът Бойко Борисов се нуждаеше, бе седмица на етнически безредици.

Преди две седмици 19-годишният Ангел Петров загина в село Катуница прегазен от автомобил, управляван от човек, свързан с ромския лидер Кирил Рашков. Разярени местни жители започват да протестират пред къщата на Рашков. Нещата стават неприятни, когато към тях се присъединяват крайнодясни футболни фенове от Пловдив. Протестиращите подпалват сгради, принуждавайки полицията да ескортира Рашков и семейството му на безопасно място.

Протестите се прехвърлят и в други градове, извеждайки млади хора по улиците, скандиращи възгласи срещу ромските и турските малцинства. Затихват чак след ареста на Рашков, но не и преди да са направени други над 350 ареста по време на най-лошите безредици в България от години.

Борисов настоява, че причината за вълненията е криминален акт, не етническа. Но Атака, крайнодясната партия с 21 места в парламента, видя своята възможност.

Във времена на икономическа несигурност, търпението в най-бедната държава в ЕС изтънява. Въпреки суровата финансова политика на Симеон Дянков, финансов министър на страната, прогнозите за ръст през тази година бяха понижени. Неволите пред държавата се влошават от тези в съседна Гърция, жизненоважен пазар за българския износ. А една трета от банките в България са гръцка собственост.

Борисов се надява строителството на пътища да донесе победата на неговата партия ГЕРБ на предстоящите избори.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *