24/04/2024

ЕНП скочи срещу скандално поведение на избирателна комисия

С Т А Н О В И Щ Е
На Единна народна партия относно постановяване от страна на ЦИК на отказ на жалба определена като основателна

Изправени сме пред поредния законово регламентиран правен абсурд. Видно от изложеното в мотивите на решението на ЦИК (1038-МИ от 3.10.2011 г.) жалбата на Единна народна партия срещу отказ на ОИК да регистрира промяна в листата за общински съветници на партията в Добрич, е не само допустима, но и определена като основателна. Въпреки това на основание чл. 20, ал. 2 от ИК е постановен отказ поради субективното обстоятелство, че не е било налице необходимото мнозинство за вземане на решението. Няма данни по решението да е гласувано с особено мнение от някой от членовете на комисията.
Парадоксален е фактът, че едно решение на ЦИК, с което се предлага да се признае за основателна жалба срещу ОИК, може да бъде отхвърлено на формално основание, каквото е непостигането на мнозинство от 2/3 от присъстващите членове на ЦИК.  По този начин се обезсмисля процедурата по обжалване на решенията на ОИК, тъй като е напълно възможно по всяка една основателна и допустима жалба  (съгласно самото решение на ЦИК) да  бъде постановен отказ на ЦИК, който дори не подлежи на обжалване съгласно чл. 33, ал. 3 от ИК.
Липсата на прозрачност върху протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия, липсата на възможност да се види кворумът и липсата на информация за поименно гласуване оставят впечатление за партийна намеса и неяснота в работата на този отговорен орган. Единна народна партия, в лицето на председателя й Мария Капон, именно по тази причина подаде молба за предоставяне на протоколите от заседанието на ЦИК, на което е разгледана жалбата на ЕНП Добрич и се надява да получи препис.
Скандалният случай, който ощетява Единна народна партия е пряко доказателство, че критиките на Венецианската комисия към българския Избирателен кодекс бяха напълно основателни. Една от тях директно визираше обстоятелството за мнозинството от 2/3. Очевидно спазването на законността и справедливостта зависят директно от това дали някой е в обедна почивка, говори по телефона извън залата или просто е получил разпореждане от партийната централа, чиято квота представлява.
Управляващите носят цялата отговорност за почтеността на избирателния процес и след подобен случай губят всякакво морално и политическо право да коментират честността на изборите.
С посягането на избирателните ни права се посяга на една от основните демократични ценности в България. Това посегателство трудно може да бъде скрито зад шума от пукащите се балони и предизборни песнички.
Очакваме реакция от всички демократично мислещи хора в България, защото утре всеки един може да бъде поставен на наше място.

София, 4 октомври 2011 г.

Изпълнителен съвет
на Единна народна партия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *