28/03/2024

Доклад на ООН: Българите изчезват най-бързо в света

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение – в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен в Лондон и цитиран от Франс прес, съобщава investor.bg

Докладът „Състояние на световното население 2011 година“ се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

„Това е предизвикателство и призив за действие“, изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че „не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост“.

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века – над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на „бейби бум“ да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
– помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
– проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *