20/04/2024

Ден за размисъл преди изборите

Днес е денят за размисъл преди утрешните президентски и местни избори и агитацията под всякаква форма е забранена.

Изборния кодекс не допуска и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.Забранено е обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

6 514 917 души ще могат да гласуват за 29 641 кандидати за кметове и общински съветници в 264 общини, а 6 933 748 са гласоподавателите, които могат да избират между 18 кандидатпрезидентски двойки.

Гласуването на 23 октомври започва в 6 часа сутринта и ще приключи в 19.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 20 часа.

Врати ще отворят 11 382 избирателни секции в страната. Българите зад граница ще могат да гласуват, но само за президент и вицепрезидент, в 161 секции в 58 държави. Тези, които живеят в чужбина и не са подали заявление за гласуване там, могат да пуснат бюлетина стига да има разкрита секция, като бъдат дописани в списъка.

В утрешния изборен ден е забранен ловът по препоръка на МВР. Ловците ще бъдат компенсирани с двa допълнителни дни през януари, извън стандартния ловен сезон.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *