25/04/2024

Всички – в киреча!

Като един наистина скромен, но отговорен държавник, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов помоли журналистите да му помагат в борбата срещу купуването на гласове на изборите. Срещу една търговия, която с годините в България придоби размерите на чудовищен октопод и позволи всякакви мутри и други съмнителни лица да влязат или да вкарат свои зомбита в политиката. (още подробности – вижте тук).Откакто чух и прочетох този призив за борба с мръсниците по време на избори един червей направо ми прояде мозъка: Подопечното на Цветанов ведомство разполага с бюджет, който другите министерства, не могат да сънуват и в най-смелите си мечти -1 милиард и 6 милиона лева, допълнително 15 милиона от „спонсорства”. При това заплатите на полицаите се демотивиращо ниски , кубинките им – скъсани, а някои от тях, за да си вършат работата, си носят личните компютри на служебното място.

Да не мислите, че репортерът на телевизия втв е правил разследването си с дни, седмици и месеци? Нищо подобно – най-много за ден, ден и половина той направи това, което не искат да направят вече 20 години задължените да го правят от МВР. Репортерът излови трима брокери на гласове в пловдивските цигански квартали Шекера и Столипиново. А полицаите не искат да направят същото, просто защото никой не им го възлага като задача. А не им го възлагат като задача, защото всички са в киреча – разбирайте в далаверата, наречена власт.

Според едни данни по брой на полицаи на 100 хил. души население България направо избива рибата в Европа – само Кипър е преди нас. Около 60 хиляди са служителите на министерството. През тази година бюджетът му беше увеличен с още 50 милиона лева, отделно 15 млн. лева от „спонсорства” срещу които скочи дори Брюксел. И като нямаше как да не бъдат орязани въпросните дарения правителството направо светкавично компенсира МВР с едни 15 млн. лева. Де да реагираше така светкавично да речем за дребните фермери, ако изобщо ги интересуват страданията на тези хора. При милиард и 6 милиона годишен бюджет. При 60 хиляди служители. Които бяха направени за смях, от един репортер и един оператор на една телевизия.

Ей затова сме най-бедната и най тъжната страна в Европа и света. Това са нашите пари, откъснати от нашия солен залък, срещу които не получаваме нищо. Никой не спира крадците на власт, никой не спира башибозука по къщите ни. Но лапа и моли за помощ…

Сигурно поне половината от тези 60 хиляди ченгета могат да направят без проблеми същото, което направи телевизионният репортер. И за един ден да изловят всички търговци на гласове. А по време на самите избори – да направят така, че брокер да не може да прехвръкне до коя да е урна.

Очевидно е обаче, че това не е основната задача, която им се възлага. Затова отсега е ясен победителят в поредните „демократични” (ха-ха-ха) избори, в България – парите, тоест – мафията… Това е истинският победител.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *