18/04/2024

Все пак осъдиха Йордан Лечков за престъпление по служба

Три години условна присъда с 5-годишен изпитателен срок постанови тричленен състав на Окръжния съд в Ямбол на кмета на Сливен Йордан Лечков.

Присъдата е по обвинение в нарушение на служебните задължения по Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост.

В периода от август 2008 до февруари 2010 година според обвинението той е предоставил за ползване без наем общински имот – бившия зенитен полк – на четири частни фирми.

Делото се гледа в Ямбол след като всички съдии в Сливен си подадоха отвод. Присъдата подлежи на обжалване.

„Не очаквах тази присъда. Естествено, че ще обжалваме“, заяви след произнасянето на съда Йордан Лечков, цитиран от Дарик.

„Категорично заявявам, че никъде не беше доказано да съм издал документ, да съм издал заповед, черно на бяло, подпис, глас, ако щете. Смятам присъдата за политически акт, в Сливен предизборната кампания върви вече втора година. Убеден съм, че на следваща инстанция ще бъда оневинен“, допълни той.

Припомняме, Йордан Лечков е номиниран от ПП ГЕРБ за кандидат кмет за местните избори в Сливен.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов коментира за News.bg, че казусът не е пречка за кандидатурата на Лечков за кмет. Само когато присъдата е ефективно лишаване от свободата лицето няма право да се кандидатира, каза още говорителят на ЦИК.

news.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *