25/04/2024

Учени: След една година Земята може да опустее като Марс и Венера!

Специалистите от НАСА бият тревога: в магнитосферата  – обвивката, която ни защитава от слънчевата радиация, са се образували дупки, които се разрастват. Може ли през тях да проникне убийствено лъчение и да унищожи Земята?

Вятърът задуха

Магнитната обвивка служи като щит срещу слънчевия вятър – това е поток от йонизирани частици, ускорени до половин милион километра в час. Този вятър постоянно удря  нашето магнитно поле подлагайки го на изпитание както и нашата издръжливост. Ако този щит изведнъж изчезне, Земята я очаква съдбата на нашите най-близки космически съседи – Марс и Венера. Техните океани и атмосфера  са били отнесени в космоса. Затова е толкова важна тази обвивка на планетата. Магнитосферата се наблюдава от космическите апарати THEMIS („Фемида”). Последните данни, изпратени от тях, са тревожни.

Магнитосферата на Земята деградира, заявяват специалистите от американската космическа агенция НАСА. В нея спътниците са открили дупки.

Неголеми дупки започнаха да се появяват още по средата на 2008 г., а през декември – същата година, спътниците откриха огромна пробойна, обяснява Венгуи Ли, космически физик от университета в Ню Хемпшир, който изучава данните, изпратени от спътниците. Ширината на отвора е била четири пъти по-голяма от диаметъра на нашата планета, а дължината – седем пъти по-голяма.

Професор Венгуи и колегите му създали компютърен модел, за да си изяснят механизма на образуване на дупките. Моделът показал, че през две области прониква слънчевият вятър. Те се намират на Северното и  Южното полукълбо. Виновници за това били ориентираните на север магнитни  линии на слънчевия вятър, които се съединили с магнитосферата на Земята, „паднали” на полюса и уловили планетата така, както октопод държи своята жертва.

Това е оформило огромна празнина, през която се вмъква слънчевият вятър. Той прелетял през магнитосферата със скорост 1,6 милиона километра в час. Катастрофата била неизбежна. Но Бог се смилил. Тогава, през декември 2008 г., нашето Слънце беше във фаза на „зимен сън”. Това беше край на поредния  слънчев цикъл, когато по Слънцето има малко петна и прутоберанси. Скоро след това празнините се запълнили. Но сега се появяват нови.

Тези нови дупки могат да станат причина за огромни разрушения тъй като тази година се очаква Земята да бъде подложена на въздействието на най-силните за последните 150 години магнитни бури, предизвикани от огромни експлозии на Слънцето. Според изчисленията на космическия център Годар, нашата надупчена магнитосфера ще позволи на огромно количество плазма безпрепятствено да влезе в атмосферата след година – година и половина. Излиза, че светилото ни ще се разгорещи точно на обявеното преди стотици години от жреците на маите

пророчество за края на света

през декември 2012 г. Нима то наистина ще се сбъдне?

Защо магнитното поле на Земята започна да се изтощава засега на учените не им е известно. Според една от версиите причината може да бъде нестабилното поведение на външната част на земното ядро. То нагрява мантията, а тя на свой ред разклаща магнитосферата.

Според друга хипотеза виновна за тези аномалии е наближаващата смяна на магнитните полюси. Сега северният магнитен полюс се придвижва със скорост 64 километра на година. Той вече се приближава към Сибир. А южният магнитен полюс в Антарктида  се движи към западния бряг на Австралия. Закономерност в разместването на полюсите няма. Те могат да се променят веднъж на 5-6 милиона години и да застинат в продължение на десетки милиони години.

Но ако изведнъж по някаква причина ядрото и полюса влязат в стабилно състояние и магнитното поле ще престане да се изтощава.

Американската академия на науките NAS публикува доклад, озаглавен „Заплахите на космическото време: социално-икономически последици”. Последствията от внезапна слънчева буря, проникнала през пробойните на магнитосферата, са

сравними с ядрена война или с падането на гигантски астероид

на Земята, плаши с позицията си професор Даниел Бейкър, експерт по космическото време от Колорадския университет, който оглавява комитета на NAS, отговорен за подготовката на доклада, в който е описана възможна глобална катастрофа в края на 2012 и началото на 2013 г.

Заради силните геомагнитни бури е възможно за 90 секунди да угасне осветлението на цялата планета. Ще спрат влаковете, асансьори и лифтове, промишленото производство, ще паднат спътниците, ще спре водоподаването, отоплението, телевизията, радиото, телефоните, мобилните връзки, интернет.

Слънчевият ураган ще йонизира силно атмосферата. Това ще разруши озоновия слой, откривайки пътя за опасното ултравиолетово и йонизиращо космическо излъчване. В резултат рязко ще скочи заболеваемостта от рак на кожата, както и генетичните мутации.

Ако електромагнитните импулси бъдат съпроводени с мощни гравитационни потоци това ще предизвика земетресения и изригвания на вулкани.

Има и оптимисти сред учените

Заместник-директорът на Института по земен  магнетизъм, йоносфера  и разпространение на радиовълните Валерий Петров твърди, че древният човек е преживял смяната на полюсите. Той смята, че в магнитосферата се появяват дупки, но те са на разстояние 60 хил. километра от Земята. Това е далеч от нас и не е толкова страшно. На такова разстояние излъчването няма да навреди особено на нашата планета.

Излъчването ще е опасно за нас само в случаи, че магнитното поле изчезне напълно. По принцип това може да се случи, но след няколко хиляди години. Причина може да бъде самата смяна на магнитните полюси. Но такива размествания в историята на Земята за милиони години са се случвали стотици. И това не е довело до глобален катаклизъм, коментира ученият.

Максимумът в новия цикъл на слънчевата активност ще настъпи през 2013 година, който се очаква да бъде средно силен. А щом слънцето е спокойно, то и магнитосферата ще е спокойна. Поради това ученият смята, че най-вероятно днешното намаляване на магнитното поле хората ще го преживеят благополучно. Разбира се, стига да сме подготвени за техническите сривове.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *