29/03/2024

Спират колите и замерват въздуха в район „Северен“

Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда и РИОСВ-Пловдив организира в рамките на Европейската седмица на мобилността замерване на чистотата на въздуха в пловдивския район „Северен“ на 21 и 22 септември. Замерването ще се извърши от мобилната лаборатория, като на 22 септември ще бъде спряно движението за автомобили по ул. „Васил Левски” от кръстовището с бул. „България” до кръстовището с бул. Дунав”.Ограничението е от 10.00 ч. до 16.00 часа. Целта е да се сравнят показателите от замерванията в ден с нормален автотрафик и в ден без автомобили. Подобни замервния са част от инициативите, с които европейските градове традиционно отбелязват 22 септември, обявен за Европейски ден без автомобили.

През двата дни мобилната станция, която ще се намира до църквата „Св.”Иван Рилски” ще е отворена за граждани от 10.00 часа до 16.00 часа. Работещите в нея експерти ще разясняват показателите на апаратурата.

Ключова роля в провеждането на Седмицата на мобилността имат местните администрации, както направи кметството на район „Северен“. Всеки град може да се присъедини към инициативата на Европейската комисия като участва в кампанията, или като я поддържа. И двете категории градове – участващи или поддържащи Европейската седмица на мобилността и Европейския ден без автомобили трябва да се регистрират в официалния сайт на Европейската комисия за тези събития – http://www.mobilityweek.eu/registration/.

До момента на територията на РИОСВ – Пловдив, са регистрирани като подкрепящи инициативата четири града – Асеновград, Първомай, Раковски и Кричим.
Тази година мотото на Седмицата на мобилността е „Алтернативна мобилност“. Кулминация на проявите е организиране на събитието „В града без моята кола!“, т.е. да се определят една или няколко зони само за пешеходци и колоездачи, като се приканва по възможност този ден да е 22 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *