05/12/2022

Сините на Мартин и тъмносините на Костов – бурен разпад

Седем десни партии са подали документи в ЦИК днес за участие в президентските избори. Сред тях е СДС, но не е Демократи за силна България.
Това каза пред Агенция “Фокус” Борис Марков от Предизборния щаб на СДС. Обединението се нарича „Съюз на десните партии”.

В него участват партиите, които съставят Общността на демократичните сили, заедно с Обединени земеделци, Български демократичен форум и СДС. Това са партиите от десницата, които имат регистрация за президентските избори, поясни Марков.
Освен това има още шест партии, които нямат регистрация, но са разписали политическо споразумение и подкрепят кандидатурата на Румен Христов за кандидат-президент. „Това е безпрецедентно обединение на десницата, но за съжаление без ДСБ”, коментира той.

Позицията, която от ДСБ са изразили, е, че няма да се регистрират, но ще подкрепят кандидатурата на Румен Христов, каза още Борис Марков. Самият Христов ще се регистрира другата седмица.

За нас е необяснимо поведението на Иван Костов и ДСБ, които искат да подкрепят, без да участват в регистрацията, тъй като поискаха форматът да бъде много по-тесен, което за президентски избори не е правилно, коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. Той изрази своето учудване защо Иван Костов отново разделя десницата, цитира го БГНЕС.

ДСБ държи на споразуменията, които е подписала, и няма да издига кандидат за президент. Това каза в Народното събрание заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова, предаде  още „Фокус”.

Научихме, че има друга регистрация, каза тя по повод информацията, че СДС се е регистрирала в ЦИК заедно с Общност на демократичните сили.

Тъмносините напомниха, че има споразумение за отворени предварителни избори в Синята коалиция, постигнато на 25 май тази година. Михайлова каза, че в него има изрични договорености, според които на официалните избори за президент, партиите, подкрепили споразумението, се регистрират като коалиция пред ЦИК. В точка пета се казва, че партиите, подписали споразумението се задължават да не участват в друга регистрация в ЦИК освен измежду партиите в Синята коалиция и да не издигат или подкрепят кандидати извън Синята коалиция за президент.

На въпрос означава ли друга регистрация край на Синята коалиция, Михайлова заяви, че не може да отговори, но ДСБ държи на Синята коалиция и уважава предварителния вот. Тя каза, че срокът за регистрация в ЦИК приключва утре и всички имат възможност да спазят поетите договорености. ДСБ знаели за ситуацията от вторник следобед.

Екатерина Михайлова е разговаряла с лидера на СДС Мартин Димитров, но ДСБ държи на споразумението от май и няма да се включва в други коалиции. В тази коалиция в този състав, говоря поне за част от партиите, не бихме могли да участваме по много причини. Едната е, че те участват срещу нас на изборите, каза тя. В сряда е имало разговор между Мартин Димитров и Иван Костов.

В ОДС влизат („Радикали“ на Евгений Бакърджиев, „Гергьовден“ на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски и Демократическата партия). Именно споразумението между ОДС и СДС стана повод за новото напрежение в Сината коалиция през последната седмица.

dir.bg

(Visited 63 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *