20/04/2024

Шамар в Деня на независимостта: Европа не ни ще в Шенген!

Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство от днешния съвет на министрите. Това обяви в Брюксел вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР. Решение за приемането на България и Румъния към Шенген няма и както се очакваше причината за това е съпротивата на Холандия и Финландия, които категорично са отказали да допуснат приемане на двете страни в Шенгенското пространство сега.

По рано днес Холандия потвърди, че е против приемането на България и Румъния в Шенген. „Нашата позиция е ясна. На този етап, ние не подкрепяме приемането на двете страни в Шенгенската зона”, заяви холандският министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс преди срещата на вътрешните министри на страните от ЕС в Брюксел. Леерс настоя, че останалите държави трябва да са сигурни, че Румъния и България са изпълнили всички условия, особено що се отнася до корупцията и организираната престъпност.

„Представете си, че имате врата с осемте най-добри ключалки в света. Но пред тази врата стои някой, който пуска всички да влязат – тогава вече имате проблем”, каза холандският министър. Малко по-късно същото направи и Финландия.

Министър Цветан Цветанов каза, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, защото всички останали държави-членки на Европейския съюз, в това число Франция и Германия, са били „за“ приемане на компромисно решение на Полското председателство. То се е опитвало до последно да намери някакъв компромис – били са свикани допълнителни консултации на ниво посланици с представители на Хага и Хелзинки. От тях обаче също не е имало резултат, позицията им е останала непроменена, макар че по думите на Цветанов, не са имали смислени обяснения защо искат отлагане на българското и румънско членство в Шенген.

От тук нататък консултациите и преговорите ще продължат в следващите дни. Ако Холандия и Финландия променят позицията си, решението може да бъде взето на извънреден съвет, може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки. Ако няма съгласие до срещата на Върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Другото, което каза Цветан Цветанов, е че повечето позиции са били в посока, че има правила, че те са били валидни винаги досега и че трябва да се спазват. Иначе, коментира вицепремиерът, влизаме в Параграф 22.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *