30/06/2022

Над 400 хиляди евреи се вдигнаха на протест срещу обедняването

Най-малко 400 000 израелци се събраха вечерта на 3 септември в центъра на Тел Авив и още десетки градове в нова серия протести за социална справедливост. Евреите са недоволни срещу поскъпването на живота и задълбочаващото се социално неравенство. Вълната недоволство е най-мащабната в Израел от десетилетия насам.Недоволството избухна заради скъпите жилища и наеми, но като цяло е насочено срещу все по-рязката граница между бедни и богати. Протестите са и срещу влошаването на качеството на здравеопазването и образованието. Социалното недоволство започна с бойкот на скъпото бяло сирене чрез Фейсбук и се разрасна в исканията си.

Протестиращите обвиняват властта, че обслужва интересите на финансовите магнати и монополите. Мнозина от протестиращите са недоволни, че цените на жилищата скочиха с 35 на сто за три години, а наемите постоянно растат.

16 големи холдинга контролират половината пари в страната, гласи парламентарен доклад от миналата година. По този показател Израел задминава западни икономики като Великобритания и Германия. Смята се, че при тази концентрация на капитал ще бъде трудно да се запази сегашният икономически растеж в Израел, а прогнозата за него за тази година е 5 % ( снимка на ЕРА/ БГНЕС).

Кризата доведе до срив в рейтинга на Нетаняху – от 51 процента преди два месеца сега одобрението за него е едва 32 на сто.

news.bg

(Visited 53 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *