19/04/2024

На Eвропейското първенство по гребане ще изгрее новото звездно поколение

Иван Попов

Иван Попов – председател на Организационния комитет на Европейското първенство по гребане

– Господин Попов, колко лодки и състезатели ще участват на Европейското първенство по гребане?
– За състезанието са акредитирани 124 лодки – от скиф до осморка, акредитираните състезатели са 440.  Те са от 27 европейски страни плюс Израел. В състезания по гребане традиционно не участват само няколко европейски страни, които нямат условия и традиции в този спорт. Така че на практика ще се състезават флотилиите на всички европейски страни. Радваме се и на желанието на Израел също да участва в първенството, макар и с малка група. Най-големи са отборите на Полша и на Русия, а лидерите от Германия не идват тук с най-големите си звезди. И това е нормално.
– Защо е така?
– Европейското първенство е последното състезание за 2011 година от официалния календар на ФИСА. Отборите са изморени. Затова от 2012 година европейското първенство по гребане ще предхожда световното, за да се запази интереса към него. И то да бъде най-силната контрола за световното първенство.
– Какво печели спортът гребане от европейските първенства?
– От няколко година бе възстановена традицията на провеждане на европейските първенства. Европейското гребане вече не е безапелационен лидер в нашия спорт. Силите на страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Канада, както и някои латиноамерикански страни. Важно е европейските страни да поддържат съперничеството помежду си, за да са силни и на световната сцена. Европейските отбори ако бъдат оставени само с участие на световните първенства губят и пари, губят възможности за премиране от своите правителства. Системата на финансиране на гребните федерации, с малки различия, е такава, каквато е и в България. Същността е, че бюджетът се определя т резултатите на гребците – колко челни места са заели, колко медали имат от престижни състезания. Добрите резултати на европейското първенство ще бъдат шанс за всяка една федерация да претендира за по-добри субсидии от собствената си държава.
– Това, че няма  да дойдат състезатели, които вече са спечелили олимпийски квоти, ще направи ли състезанието по-слабо, по-безинтересно?
– “Звездите” са важни за всеки спорт, но уверявам ви, че нито една европейска федерация по гребане не е подценила първенството. Очаква ни страхотно състезание, в което сигурно ще има изненади, поднесени от състезатели, които търсят известност и позиции в своите отбори. Гледайте внимателно и точно тук в Пловдив ще откриете новите големи имена в гребането, които ще са лидери в следващите години.
– България не участва ли с твърде малко лодки на европейското първенство? Все пак сме си у дома?
– Въпросът е от спортно техническо естество и е от компетенциите на българските треньори по гребане. Убеден съм, че шестте лодки, с които ще участваме, са най-доброто, което имаме в момента. От две години градим нов отбор и от шестте лодки, записани за участие три са с младежи на по 19 години. Това са възможностите ни в момента. Целта е все пак да вкарваме лодки в големия финал.
– Да се върнем към организационната работа. С какво гребният канал стана по-добро спортно съоръжение през последните месеци? Колко струваше промяната?
– Две са направленията, в които се работеше на гребния канал – спортно-техническа част, която касае провеждането на първенството и ремонти на съществуващата база. Двете направления имаха различни източници на финансиране. Спортно-техническата част е финансирана от Министерството на спорта. Инвестицията е от 750 000 лева. Това включва ново стартово устройство, ново овеховане, удължаване и разширяване на понтоните, комплект катамарани, които подкрепят самото състезание, нови спасителни лодки, нови тренажори за загряване. Около една трета от общата сума отива за логистика и времеизмерване на състезанието. Ремонтите са изцяло финансирани от община Пловдив. Сумата е около 1,4 млн. лева но това не е последната цифра. За съжаление оценката на ремонта, която направиха специалистите се оказа неточна с около една трета. Тоест сумата, гласувана в пловдивския общински съвет за основен ремонт не достигна с една трета. Така че някои по-маловажни ремонтни работи останаха за догодина. Имаме още неясноти и с финансирането на голямото електронното табло. Правителството разреши целева субсидия за него, но за съжаление парите още ги няма в сметките на община Пловдив. Общината обаче постъпи джентълменски – събра сумата за заплащане на аванса.
– Дотук се очертаха два важни изтоочника на финансиране на Европейското първенство по гребане. А Международната федерация подкрепя ли го финансово?
– Не, тя няма такава практика. Има и трети източник на финансиране, който е много по-скромен и това е организационния комитет на първенството и спонсорите. Големият спонсор в лицето на ОББ подкрепя националния отбор и Българската федерация по гребане. Всяка година ОББ отпуска целево около 150 000 лева .
– Ясна ли е организацията за тренировки и разгряване на състезателите на гребния канал. Ако всички заедно влязат на вода ще настане хаос?
– Всеки отбор ще получи разписани трасетата, плана за тренировки, часовете за работа, местата за влизане на вода и излизане, местата за разполагане на лодките. Самият план ще бъде експониран на няколко места край трасето на големи билбордове за информация на всички. Всеки треньор ще получи наръчник с ясно описание за организацията на състезанията и тренировките.  Проблеми нямаме с тази организация. А тя ще ни послужи за “упражнение” за 2012 година, когато ще дойдат три пъти повече гребци и лодки.
– Ще научат ли нещо ново българските гребци от това европейско първенство?
– Очаквам първенството да даде тласък на нашия спорт. Поканили сме всички президенти и треньори да наблюдават първенството и който е умен – ще вземе най-доброто от най-добрите. Убеден съм, че ще се повтори случая с първенството от 1999 година, когато бяхме домакини. Тогава имахме един много слаб отбор. На следващата година, благодарение и на това първенство, България вече имаше два сребърни медала от световно първенство. Най-малкото първенството ще запали малчуганите, които ще дойдат, ще пипнат лодки и гребла, ще видят красотата на нашия спорт. И ще поискат да тренират.
– Последен въпрос: каква е материалната полза за българския гребен спорт от това състезание?
– Българските отбори получават след състезанието материална база, която малко европейски отбори имат. Тук остават пет центъра за физическа подготовка, които ще са за петте действащи гребни клуба в Пловдив.

Михаил Ванчев, ръководител на пресцентъра на Европейското първенство по гребане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *