29/03/2024

Изтекоха над 250 хиляди секретни документа от Wikileaks

 

Джулиан Асандж

Над 250 хил. дипломатически грами разсекрети сайтът Wikileaks, пише CNN. Освен тайна кореспонденция обаче, в тях могат да бъдат намерени и имена на източници на информация, които често са защитавани с цел опазване на сигурността им. Според медията обаче изтичането на информацията е по-скоро плод на техническа грешка от страна на Wikileaks и администраторите на сайта не са контролирали процеса на публикуване на грамите, както и на паролите за отключването на файловете, които са криптирани.Според официално изявление на Wikileaks в Twitter, виновен за изтичането на информацията е редакторът на разследващия отдел на британския вестник „Гардиън“ Дейвид Лей, който „без наше знание и одобрение е направил публични и паролите за отключването на информацията в книга, публикувана от изданието му“. През февруари Лей публикува книгата „Wikileaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy“ (Wikileaks: Войната на Джулиан Асандж срещу секретността). В него редакторът на „Гардиън“ описва как се е сдобил с паролата за декриптиране на файловете лично от Асандж.

От „Гардиън“ отговориха, че обвиненията на Wikileaks са неоснователни. Издателите на вестника потвърждават, че в книгата е публикувана паролата за декриптиране на грамите, но не и информация къде точно са тези грами. Британското издание твърди, че от WikiLeaks не са изразили притеснения за разкриването на паролата, когато книгата е била публикувана.

„Безсмислено е да се твърди, че книгата на „Гардиън“ за WikiLeaks е изложила сигурността на риск по какъвто и да е начин. Тя съдържаше паролата, но не и детайли за местонахождението на тези файлове. Освен това ни беше казано, че това е временна парола, която няма да бъде валидна и ще бъде изтрита в рамките на няколко часа“, твърди изданието.

„Ако някой е смятал, че такова нещо може да навреди на сигурността, те имаха седем месеца на разположение да премахнат тези файлове. Фактът, че не са го направили, доказва, че проблемът не е причинен от книгата на „Гардиън“, допълва вестникът.

Историята на скандала започва през ноември миналата година, когато Wikileaks обяви, че ще започне да публикува разсекретени дипломатически грами с избрани медийни партньори, сред които британският „Гардиън“, немския „Шпигел“ и френския „Льо Монд“. В момента списъкът с медии, с които работи Wikileaks, наброява над 90 издания по цял свят.  С тях Wikileaks споделя т.нар. „суров файл“, в който се съдържат грамите, и паролата за отключването или по-точно декриптирането му.

В последствие, повечето медии, включително и Wikileaks, редактират материалите преди да бъдат публикувани разкритията в тях. Самите Wikileaks публикуват грамите на сайта си, след като от тях бъде премахната информацията, която може да застраши източниците на дипломатите и информаторите им. И тъй като Wikileaks е атакуван непрекъснато, администраторите на сайта са отправяли не един и два призива за създаването на т.нар. „огледала“ на сайта или по-точно –  точни копия на съдържанието му с цел предпазване от загуба на информация.

При създаването на тези „огледала“ обаче, се копират и тези сурови файлове, в които се съдържат данни за източници на информация, използвани при създаването на грамите. Хората, създавали резервните копия на Wikileaks обаче не са знаели, че има парола, с която могат да бъдат разкодирани тези файлове и следователно да бъдат застрашени източниците на информация. Тази парола е била публикувана няколко месеца след старта на дейността на Wikileaks в книгата на „Гардиън“.

В последствие обаче се оказва, че всеки може да получи пълната информация на дипломатическите грами, преди намесата на редакторите на медиите, с които работи Wikileaks или администраторите на сайта. В нея влизат и данни за защитените източници на информация.

Все още не е ясно как точно Wikileaks са разбрали за пробива с сигурността си, нито кога е станало това. От миналата седмица обаче скоростта на публикуването на грамите се увеличи драстично. Така до миналата сряда на сайта бяха качени едва 10% от всички изтекли документи, а до сряда тази седмица са публикувани над 140 хил. нови грами, което е над 50% от всички 250 хил. документа.

В свое официално изявление администраторите на сайта твърдят, че забързването е с цел „максимално увеличаване на ефекта от публикациите“ и „позволяване на достъп до информация за всички“. Преди седмица те призоваха за създаването на резервни копия на сайта отново и публикуваха разкритията си и в Twitter.

От Wikileaks отричат да имат вина за пробива. В съобщение в Twitter те коментират, че „Няма изтичане от Wikileaks. Проблемът идва от един от водещите ни медийни партньори и на един по-конкретен човек“.

Създателят на Wikileaks Джулиан Асандж все още не е коментирал случая.

dnevnk.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *