26/04/2024

Избиването на делфините се превърна в бедствие

Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ настоява за пълно разследване на всички случаи с изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие и настояват в България да се създаде зоополиция. Това се казва в позиция на природозащитниците, изпратена до медиите. Вчера случаите с изхвърлени от морето мъртви животни станаха три, след като туристи в Черноморец са подали сигнал за открит труп на делфин, отново от вида афала и малкото му.Според природозащитниците макар да има основателни съмнения за нарушаване на три текста от наказателния кодекс на България, предвиждащи затвор до 5 години и глоба до 20 000 лв, разследването на причините за смъртта на намерения край къмпинг „Корал“ делфин започва близо 3 дни след подаване на сигналите до полицията. Приключва за няколко часа с версията, че животното се е оплело в рибарска мрежа и се е удавило, въпреки видимите следи от употреба на огнестрелно оръжие .

Това е поредното доказателство за липсата на желание и капацитет на българските институции да разследват случаи на жестокост спрямо животни, при които много често се унищожават и представители на редки видове, пише в съобщението.

Според „Четири лапи“ би трябвало у нас да бъде създадено специализирано звено към МВР, което да се занимава изключително и само с престъпления спрямо животните и природата.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *