25/04/2024

Един загинал, четирима ранени при взрив във френски ядрен център

Един човек е загинал, а четирима са ранени при експлозия в центъра за обработване на ядрени отпадъци „Маркул“ в Южна Франция. Един от ранените е в сериозно състояние.
Първоначално Би Би Си съобщи, че ама риск от изтичане на радиация, но по-късно френските медии опровергаха тази информация, като цитираха Службата за ядрена сигурност. Това бе официално потвърдено и от правителството. Говорител на френската комисия за атомна енергия заяви, че няма изтичане на радиация, но районът e отцепен заради евентуалния риск.

Експлозията е станала в пещ в центъра, използвана за обработване на отпадъци с ниска радиоактивност. Тя се намира на около 30 км от Авиньон и на 80 км от средиземноморското крайбрежие. Причините за взрива не са установени.

„Маркул“ е един от центровете на френската ядрена промишленост. Разположен е в южния департамент Гар и е собственост на филиал на френската енергийна компания EDF. Произвежда т.нар мокс-гориво и няма ядрени реактори, допълва БТА.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев посочи, че по информация на френския регулаторен орган е възникнала експлозия в пещ, която стопява много ниско радиоактивни отпадъци. „Дори и да има някакво замърсяване, то ще е в рамките на площадката на централата. За населението у нас няма никаква опасност от радиация“, увери той.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *