25/04/2024

Арестуваха и съдиха кандидат за кмет от партията на Мария Капон

Кандидатът за кмет на София Петър Якимов, издигнат от Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, беше арестуван от полицията в четвъртък по време на благотворителния мач с участието на премиера Бойко Борисов.

Якимов и съмишленичката му Пламена Панова развяха плакат с надпис „Борисов, дрога, избори“ в сектор А на националния стадион „Васил Левски“, докато премиерът и съотборниците му излизаха на игрището.

Якимов и Панова били отстранени спешно от трибуните и откарани в Първо РПУ, където прекарали 24 часа, съобщиха от партията на Капон. В декларация те протестираха срещу ареста и го определиха като поредно доказателство за полицейските методи на управление, които се прилагат от ГЕРБ. „Надписът, издигнат на стадиона, бе поредното гражданско предупреждение, че има опасност парите от търговията на наркотици да купуват избори. Няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател. Очевидно органите на реда са приели по нечия заповед този мирен акт за хулиганска проява“, гласи съобщението от партията.

На Якимов и Панова са били повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред. Днес Софийският районен съд е разгледал делото по бързата процедура и двамата са оправдани.

В друга декларация ЕНП благодари на съда, че „възстанови реда и законността“. „Със своето справедливо решение съдът доказа, че вчерашният арест на кандидата за кмет на София на ЕНП Петър Якимов е незаконен и представлява очевидна проява на полицейски произвол“, гласи още партийната позиция.

Съмишлениците на Мария Капон предупреждават Цветан Цветанов – и като вътрешен министър, и като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, „да не крие отговорността за вчерашния случай зад гърба на редовите полицейски служители, които очевидно неохотно са изпълнявали чужда заповед с ясното съзнание, че тя противоречи на закона“.  И призовават Борисов да прецени кой проблем е по-важен за управлението на страната – „натрупването на незаконни средства, които могат да купят политическа представителност или нуждата от раболепие, което е очевидно изискване, за да бъдеш вътрешен министър“.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *