28/03/2024

Започва дълго чаканият ремонт на пътя Асеновград-Чепеларе

От 08,00 часа в понеделник, 22 август 2011 година, започва реализацията на проект за рехабилитация на пътя от Асеновград до Чепеларе. Ремонтните дейности ще започнат успоредно от двете страни – от изхода на Асеновград за Смолян и от Чепеларе в посока Асеновград. Направена е необходимата пътна сигнализация за движението на МПС по пътя, ще се въведе временна организация на движението с необходимата маркировка и сигнализация. До края на тази година целият пътен участък трябва да се завърши в условия, гарантиращи нормална експлоатация през зимния сезон.

Общата дължина на трасето е 48,600 км и проектът трябва да бъде окончателно завършен в рамките на две години. С рехабилитацията ще бъде повишена безопасността на движение и комфортът на пътуване. Паралелно с голямото тежкотоварно движение на този път е и целият потенциал за туризъм на Родопите. Този проект е от изключителна важност за развитието на региона и е първа стъпка към изграждане на скоростна пътна връзка през Родопите към Гърция и Бяло море.

Финансирането на стойност 19 197179 лева е осигурено чрез заем от ЕИБ – 65 на сто, а останалите 35 процента – от републиканския бюджет. Изпълнител е сдружение „Родопи ?? -86“ с водещ партньор „Виастройинженеринг“ ООД и „Трейс Груп Холд“ АД. Д

Трасето се намира на територията на две области – Пловдивска и Смолянска и започва от изхода на Асеновград, минава през Бачково, Наречен, Хвойна – до северния вход на Чепеларе.  Пътят се нуждае от много тежка геометрична реконструкция и там, където има възможност ще бъде извършено разширение за улесняване на безопасното изпреварване на бавно движещите се автомобили и камиони, каза инж. Албен Родопманов, управител на фирмата изпълнител „Виастройинженеринг“ ООД. Ще бъдат подменени изцяло еластичните огради, ще има нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, на места ще бъдат изградени нови подпорни стени. Ще бъде извършена рехабилитация на всички съоръжения – 12 моста и водостоци, на 3-те тунела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *