23/04/2024

Вече е сигурно: По повърхността на Марс тече вода (видео)

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че е открила нови доказателства, че на планетата Марс в най-топлите месеци от годината тече вода. Според учените това увеличава шансовете на Червената планета да съществува живот.

Агенция „Ройтерс“ припомня, че НАСА е открила следи от вода на Марс още преди десетина години. Но първите данни бяха, че тя е под формата на лед и се намира предимно по полюсите на планетата.Анализирани неотдавна снимки, направени от орбиталния апарат Reconnaissance Orbiter, обаче отвели специалистите до заключение, че тъмните следи, които виждат по някои склонове между късната пролет и ранната есен, всъщност са оставени от течаща вода. Тези дири изчезват през студените зимни месеци.

Те са с ширина между 0.5 и 5 метра, дълги са стотици метри и в някои случаи заобикалят препятствия и се сливат помежду си. Дирите са забелязани на стръмни склонове, предимно такива, които са обърнати към екватора на Марс.

„Това е най-убедителното ни доказателство досега за наличието на Марс на вода в течната й форма“, казва Филип Кристенсен. Той е геофизик от Щатския университет на Аризона и участва в пресконференцията на НАСА в четвъртък.

Колегите му от агенцията смятат, че ако наистина на тази планета има течаща вода, то тя би трябвало да е леко солена. Това е едно от възможните обяснения защо тя не замръзва при температури, които дори през марсианското лято остават много ниски.

„Тя може би прилича по-скоро на сироп по начина, по който се движи, и – ако наистина съществува – е различна от чистата вода, която познаваме на Земята“, казва Алфред МакИюън, един от учените в проекта Reconnaissance Orbiter.

Той и колегите му публикуваха изводите си в броя от четвъртък на списание „Сайънс“. В статията обаче те посочват, че нямат идея за евентуалния източник или за механизмите, изкарващи я на повърхността.

Лиза Прат, биогеохимик от Университета на Индиана, която е сред учените, обсъждали резултатите, смята, че откритието е значително. „Това е първият ни шанс да видим една околна среда на Марс, която може би позволява активни биологични процеси, ако допуснем, че днес на тази планета съществува живот“, казва тя.

За съмняващите се в идеята за течаща вода сега ще е по-трудно да я оборят. Според тях не е изключено тъмните дири да остават от свличането на прах по повърхността и оголването на по-тъмен пласт отдолу. Според МакИюън обаче подобно явление би трябвало да се случва по-често, а не според хода на сезоните.

Друга новост е, че вода се открива по-близо до екватора на Марс, отколкото досега.

Ако на планетата наистина има вода в течна форма, тя би трябвало да остава под повърхността, защото атмосферата е толкова рядка, че ако беше отгоре, бързо щеше да се изпари, обясняват учените.

Прат припомня, че на Земята има организми, живеещи при почти пълно отсъствие на слънчева светлина и такива би могло да съществуват и на Марс. Според нея необходимо е да се продължи с проучванията специално на 7 места, където явлението се наблюдава най-активно.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *