24/04/2024

Учен от Харвард създаде птица с муцуна на крокодил

Египетският бог Хор – с човешко тяло, но с глава на птица, май няма да се окаже само  митологичен герой, а същество от плът и кръв. Този извод е неизбежен след удивителното научно съобщение, което не е изненадващо, че излиза от университета с най-много нобелови лауреати в света – Харвардския.

Американски учен от този университет успя да обърне хода на еволюцията, като промени ДНК-то на пиле и създаде ембрион на пернато с муцуна на алигатор, пише научното списание „Ню сайънтист“. Подобни същества са живели преди милиони години и са изчезнали през периода креда.Обръщането на хода на еволюцията може да позволи да се манипулира ДНК-то в обратна посока, което ще доведе до създаването на нови видове. Те биха могли по-добре да се адаптират към климатичните промени, пише изданието.

Новото откритие може да помогне и в отстраняването на дефекти при раждането на бебетата при хората. Архат Абжанов и неговият екип от Харвардския университет „произвели“ пилетата с алигаторски муцуни, като изрязали квадратен отвор в черупката на яйца и вкарали в зародиша малко желатинено протеиново зърно. Намесата предизвикала отделни молекули в човката да се развият в муцуна на алигатор след 14 дни.

Поради биоетични съображения Абжанов не позволил на яйцата да се излюпят, а наблюдавал промените само в ембрионален стадий. Но ако се доведе процесът докрай, един ден от генно манипулираните яйца може да се излюпят пиленца, превърнати в манираптори. Това са малки динозаври, които преди милиони години са дали началото на много видове птици, просъществували и до наши дни.

Друг американски учен, Джак Хорнър от университета в Монтана, провежда подобни експерименти и очаква да получи „пилезаври“ с опашки и предни лапи, подобни на динозаврите, припомня изданието. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *