28/03/2024

След силното земетресение в САЩ се страхуват и от сценарий „Фукушима“

В атомната централа Северна Анна, във Вирджиния, намираща се на няколко километра от епицентърана силното земетресение, което разлюля САЩ, токът спря и това задейства системата за автоматично изключване на двата реактора, предаде Ройтерс.Земетресението с магнитуд 5,9 по Рихтер разтресе източното крайбрежие на САЩ от Вирджиния до Бостън, съобщи Геофизическият институт в страната. Части от Пентагона, Конгреса и Белия дом във Вашингтон бяха евакуирани ( на снимката, БГНЕС). Трусът бе усетен в Ню Йорк, Виджиния, Мериленд, на юг чак до Чапъл Хил, Северна Каролина, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. На места прекъснаха мобилните комуникации, предаде АФП.

Няма съобщения жертви или за големи щети от труса. Нарушени бяха телефонните връзки, железопътният и самолетният трафик.

Епицентърът на труса бе на 133 километра от Вашингтон и на 66 километра от Ричмънд (столицата на щата Вирджиния), в района на град Минерал, на дълбочина от едва 0,6-0,8 километра. Трусът разтърси района в 13,50 часа местно време.
Три дизелови генератора тогава бяха вкарани в действие, за да охлаждат ядрото на реакторите. Видими щети на този етап няма, казаха от компанията оператор на централата Доминиън нюклиър. От американското Управление за ядрена безопасност съобщиха, че следят ситуацията с централата и посочиха, че в десетина други централи по източното крайбрежие е имало сигнали за тревога, определена като минимална.

Управлението припомня, че централите в САЩ се строят, за да устояват на силни земетресения като вчерашното. 250 000-те домакинства, получаващи ток от Северна Анна, не са били засегнати от спирането на реакторите, защото това е задействало механизъм за пренасочване на подаването на електричество от други централи.

Но все пак американците си спомниха, че именно спирането на генераторите беше ключовата причина за катастрофата в централата Фукушима 1 в Япония след труса от 11 март и последвалото го цунами.

Трусът е отворил пукнатина във Вашингтонския монумент – високия над 162 метра бял обелиск, издигащ се в столицата на САЩ, предаде АП. От Националната служба за управление на парковете съобщиха, че мемориалът ще бъде затворен за посетители от съображения за безопасност и за неопределен период от време, докато инженери проучват пукнатината. Монументът тежи 91,000 тона и е изваян от мерилендски мрамор. Трусът във Вирджиния е бил най-силният от 115 години в този щат.

Междувременно бе съобщено, че към щатите Северна и Южна Каролина напредва ураган, който се очаква там до края на седмицата. Ураганът Айрин е от категория първа. Ветровете, които съпътстват Айрин, са със скорост от 150 километра в час.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *