24/04/2024

Съдът – със свое мнение за отнетия лиценз на „Лукойл“

Административен съд София – град спря изпълнението на решенията на Агенция „Митници” за лиценза на „Лукойл“, съобщиха от съда. От агенцията заявиха, че ще обжалват.

Административният съд спря предварителното изпълнение на две решения от 22.07.2011 г. на директора на Агенция „Митници”, с които беше отнет лицензът на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Двете решения са за отнемане на лицензите за данъчен склад на „Нефтохим“ Бургас и Нефтен терминал „Росенец“.
Делата са образувани по жалба на „Лукойл“.

Съдът е преценил, че има достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

Съдът се е съобразил също така и с обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ” ЕАД и „Столичен транспорт” ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво.

Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп”, според което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Определенията подлежат на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването им на страните. Ще обжалваме решението на съда, коментира пред БНР директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Той коментира, че решението на първа инстанция все не означава нищо, от агенцията ще обжалват пред Върховния административен съд и ще чакат той да се произнесе, съобщи БТА.

На въпрос за възможност за преговори с „Лукойл Нефтохим“ той беше категоричен, че няма преговори, има изпълнение или неизпълнение на законови изисквания.
Когато бе отнет лицензът, Танов коментира, че дори компанията да обжалва, докато обжалването не се обори в съда, рафинерията няма да може да работи.

„Решението на Административния съд едва ли е част от битката между съдебната система и правителството. Той със сигурност е намерил достатъчно важни основания, за да постанови отмяна на изпълнението на решенията на Агенция „Митници” за лиценза на „Лукойл”. Законовата рамка посочва, че с това решение на съда се възобновява дейността на петролната рафинерия“, коментира пред „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обясни, че производството в бургаската рафинерия не е спирало, защото докато не бъдат изчерпани количествата от танкерите на входа й, не може да спре и дейността й.

Проф. Тасев уточни, че е редно да се изчака становището на Върховния административен съд. Единствено ВАС може да отмени правителствените решения.
„В момента де факто няма отнет лиценз”, смята той.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *