18/04/2024

Румен Петков: Шефът на митниците участва в контрабандата

От последните действия на Агенция „Митници“ оставам с впечатлението, че Ваньо Танов (директорът на агенцията, б.а) участва в контрабандата на най-високо равнище. Това каза в интервю за „Нова телевизия“ бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.Според него в случая с „Лукойл“ българската държава е показала „престъпна способност да удря, без да има законово основание“. „В рамките на няколко месеца бяхме свидетели на две взаимно изключващи се действия. Първо беше отменена наредба и отложено с една година влизането на касовите апарати в магазините. Второ, при забавянето на „Лукойл“ се премина към откровено репресивни действия“, поясни Румен Петков.

„Стигна се до парадокса директорът на митниците да обяви, че няма да изпълни съдебно решение. Той забави изпълнението на решението на Софийския административен съд с повече от 30 часа. Това са загуби за „Лукойл“, това са печалби за контрабандата“, каза още бившият вътрешен министър.

Петков смята също, че с решението да се закрие митническото бюро в нефтобазата на „Лукойл“ – „Росенец“, държавата е демонстрирала, че не се интересува колко петрол преработва рафинерията. Според него с решението да се проверяват танкерите с мобилни групи се дава сигнал към контрабандистите в кои дни могат без проблем да внасят цигари, алкохол и други стоки нелегално.

„За това престъпно мислене Ваньо Танов трябва да бъде вкаран в затвора, ако тази власт не го вкара, аз се обръщам към главния прокурор“ (да го направи, б.а), обобщи Петков, преди да обяви, че директорът на митниците участва в контрабандата. Румен Петков е категоричен, че за действията си Танов трябва да бъде уволнен и съден, а за уронването на престижа на „Лукойл“ с поста си с трябва да се прости и енергийният министър Трайчо Трайков.

„Лукойл“ сигурно е дарявал на МВР и сигурно са дарявали техника и гориво. По мое време бяха дарявани компютри от „Лукойл“ на службата за борба с организираната престъпност“, каза преди това в разговора бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Той е категоричен, че рафинерията не е била дарител на БСП.

Петков подчерта, че не само МВР получава дарения, но то е най-интересният обект, сред държавните ведомства, които ги получават. „Проблемът е, ако бъдат наказвани служители, които са предоставили информация на обществото, а са искали да бъдат коректни към системата“, каза Петков. Според него въпросът с даренията е много специфичен и не трябва да се търсят прибързани решения, без държавата да е обезпечила работата на съответната институция.

„Много важно е от кого са даренията. Министърът не може да контролира физически този процес. Нито един от министрите, друг е въпросът, че никой от тях не се е постарал да регистрира публичен регистър и да се контролира процесът“, заяви още бившият вътрешен министър.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *