19/04/2024

Рекорд: Община ”Родопи” последна в България обезщетява земеделски собственици

Действащата в момента администрация на община „Родопи” удари всички в България с национален антирекорд – след повече от 20 години отчаяно чакане и обезверяване на близо 3000 наследници, кметството най-после е на път да обезщети със земи земеделски собственици от общината, в която са включени 21 селища. Това става възможно след взетите през миналата година две решения, които се очаква да бъдат гласувани чак сега – на сесията на общината на 4 август 2011 г.

Общата площ на земите, с които трябва да бъдат обезщетени собствениците е 5000 дка. Като цяло общинските земи на „Родопи” са с площ 10 000 дка и това дава възможност собствениците да бъдат обезщетени на 100 процента, заяви съветничката от ГЕРБ Валентина Хаджиева, която е зам.-председател на ОбС на „Родопи” и член на Комисията по законност. От отредените за обезщетение земи се изваждат 1 787 дка, тъй като това са залесени терени, или пък на тях има изградени постройки, язовири и канали, та дори през някои от посочените „парцели” преминава и река Марица. Някои от земите попадат в сервитутната ивица на автомагристрала „Тракия”, поясни Хаджиева. На мястото на извадените площи се включват други близо 1 700 дка.

Най-много чакащи за обезщетения със земя са в село Брестовица, където обаче няма достатъчно общински площи, за да бъдат удовлетворени всички, подали заявления. Те ще бъдат компенсирани с парцели в други селища. Подобна е картината и в селата Цалапица, Крумово, Белащица, както и в превърнало се в квартал на богатите село Марково.

Вината за забавеното с повече от две десетилетия обезщетяване на хората от общината  съветничката от ГЕРБ Владислава Шопова отправя директно към сегашниято й ръководство начело с кмета на „Родопи” Йордан Шишков. Администрацията неведнъж е изготвяла списъци за обезщетяване, но в последния момент кметът се усещал, че в терените има много апетитни площи  и ги вадел от списъка. С това работата на Поземлената комисия при общината започвала от нулата.

Автор: Елена Емануилова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *