20/04/2024

Поредно авиошоу ще се вихри в небето над Пловдив

След провалилото се заради лятна буря шоу на американската демонстрационна група „Буревестниците“ в Граф Игнатиево в края на юни, в небето над Пловдив се задава нов небесен спектакъл. В първите дни на септември на летище Крумово ще започне Осмият авиационен фестивал „Небе за всички“, който се провежда на всеки две години.Заради необходимостта от закупуване на нови многоцелеви изтребители за българските ВВС  последните няколко издания на фестивала се превърнаха в импровизирани авиосалони за изтребители на най-реномираните самолетостроители в света. И този път се очертава да бъде същото.

За първи път на българско летище ще кацне супермашината „Юрофайтер Тайфун“ , която е собственост на германските ВВС. Шведите от СААБ, които вече гостуваха няколко пъти в България, ще пристигнат с два-три изтребителя „Грипен“ (на снимката), шведско производство, а американците от „Локхийд Мартин“ – за пореден път ще се включат в шоуто със старичките Ф-16, които се опитват да продадат на Българея.

Предвижда се от Германия да прелети реставриран “Месершмит-109” – най-добрият немски изтребител от Втората световна война. С такива машини са били въоръжени българските ВВС през 40-те години на миналия век.

Програмата на фестивала предвижда въздушни демонстрации на швейцарски пилатуси PC-7 Team, сръбски „Галеб“ и румънски МиГ-21.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *