29/03/2024

Партията на Иван Костов – с ултиматум към СДС за изборите

Веселин Методиев

ДСБ дава срок до края на деня на СДС за сключване на споразумение за коалиция за кметските избори в София. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев, предаде БТА.

СДС все още може да уважи предварителния вот на столичните ни избиратели и да реши да регистрира с нас кандидат за кмет на „Синята коалиция“, се посочва в обръщение на ДСБ. „Виждаме, че „Синята коалиция“ се подменя с друга. Без съгласието на ДСБ СДС сключиха компрометирано политическо споразумение с партии, които са срещу нашия кандидат за кмет на София“, се отбелязва в изявлението. Утре изтича крайният срок за регистрация и рискуваме да не участваме в изборите. Затова и софийското ръководство на ДСБ дава мандат за регистриране на партията за изборите в София, посочи Методиев.

Той допълни, че за изявлението на ДБС от днес са информирали СДС, но не пожела да посочи имена. По думите му ръководството на СДС щяло да заседава днес. Убедени сме и искаме да има „Синя коалиция“, каза Атанас Атанасов, председател на софийската организация на ДСБ. На предварителните избори разделихме подкрепата – колегите от СДС събираха доверие за кандидата за президент Румен Христов, а ние – за кандидата за кмет на София Прошко Прошков, припомни Методиев. От ДСБ са настоявали между партиите от Синята коалиция да има политическо споразумение преди местните и президентските избори, но от СДС са ги отклонили за местния вот с аргумента, че по техния устав те не могат да наложат волята си на местните структури.

Нашето предложение е листата на общинските съветници в София да бъде подредена в съотношение 12 към 8, 12-за ДСБ и 8-за СДС и ако това бъде прието от колегите, оттам нататък компромиси има много, посочи Методиев. Имаме 100 000 гласа на последните парламентарни избори за Синята коалиция в София, на изборите в столицата участват обикновено 350 000-400 000 избиратели, което означава около 25% подкрепа за нашия кандидат, което прави господин Прошко Прошков сигурен участник на балотажа, убеден е Веселин Методиев.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *