04/02/2023

Криза ли? Още нищо не сме видели!

Растящите цени на храните и енергията, световната финансова криза, дълговите проблеми на Гърция. Отделни случаи ли са това? Не и според бизнес консултанта по въпроси, свързани с околната среда, Пол Гилдинг, за когото това са само малки сътресения – преди светът да бъде връхлетян от голямата криза.

Гилдинг, който е автор на книгата „Големият разпад“ (The Great Disruption), отправя просто послание: твърде много се забавихме, за да избегнем сериозното въздействие на климатичните промени и на вредите за природата, след като се опитахме да тласнем световния икономически растеж далеч отвъд капацитета на системата и на ресурсите.

Вследствие на това рискуваме екологична катастрофа, която ще постави началото на внезапен крах на световната икономика, и ние трябва да сме готови да посрещнем „социалния и икономически ураган“, който ще последва, предупреждава той.

„Ако сте си мислели, че финансовата ситуация през 2008 г. е била кризисна или че климатичните промени са само културно, икономическо и политическо предизвикателство, тогава се дръжте здраво“, съветва Гилдинг, бивш председател на природозащитната организация „Грийнпийс“.

„На път сме да станем свидетели как човечеството ще се изправи пред най-голямата криза, която е изживявало някога,

нещо, което ще го разтърси из основи – краят на икономическия растеж“.

52-годишният австралиец е арестуван пет пъти по време на протести. След като се разочарова от начина, по който най-популярното екодвижение се бори посланието му да бъде чуто, Гилдинг основава своя фирма, която консултира компании от „Би Ейч Пи Билитън“ (BHP Bilitton) до „Дюпон“ (DuPont) относно устойчивото развитие.

Научните изследвания показват, че вече достигаме лимита на растежа, а голямото повишение на цените на петрола и на храните, на което станахме свидетели през 2008 г., последвано от финансовата криза, отчасти причинена и от отчаяното усилие да се даде тласък на растежа, бяха само предупреждение за това, което предстои, убеден е той.

Гилдинг се позовава на модел на група учени – „Глобъл футпринт нетуърк“, според който през 2009 г. ние вече сме експлоатирали световната икономика на 140% от капацитета й, а плановете да правим това още по-бързо и по-здраво, докато населението на Земята се увеличава, ще ударят на камък.

Колективното отричане на факта, че климатичните промени и натискът за ресурси ще ни се отразят, ще спре, след като ги усетим сериозно по портфейлите си, смята той.

„Ние няма да реагираме на климатичните промени или на устойчивото развитие дори и да е ясно, че рискуваме 50 на сто от разнообразието на видовете на Земята.

Ще реагираме, когато бъдат заплашени икономиката ни и начинът ни на живот.“

Гилдинг прогнозира серия от екологични, социални и икономически сътресения, причинени от климатичните промени, включително екстремни метеорологични условия, топящи се ледници и повишаване на цените на селскостопанската продукция.

Очакват се и големи спадове на финансовите пазари, а предизвиканите от това икономически и политически кризи ще са с огромни мащаби и ще продължат с десетилетия.

„Статуквото е нарушено. Ако наистина накараме икономиката отново да расте с бързи темпове на Запад и в развиващите се страни, тогава цената на петрола непременно ще скочи, а това би подкопало икономическия растеж“.

Гилдинг е убеден, че ще станем свидетели на още една голяма финансова криза до няколко години.

Неотдавнашните политически събития, вкл. и Арабската пролет, също може да са свързани със скока на цените на храните, предполага експерът.

По-високите цени на храните бяха свързвани с провалената житна реколта в Русия заради неблагоприятните климатични условия и според Гилдинг ако това се бе случило със зърнодобива в Средния запад на САЩ, щеше да причини още по-голяма катастрофа на световните пазари за зърнени храни.

Той не изключва грандиозни технологични успехи, но вярва, че реално погледнато е твърде късно да спрем кризата.

Затова какво трябва да направим?

Според Гилдинг мисълта, че вече е твърде късно да се избегне криза, отначало го накарала да се чувства отчаян – той си спомня как се разплакал през 2007 г. по време на презентация по въпроса пред бизнес аудитория в Ню Йорк.

Но въпреки смутовете и геополитическите съперничества, с които според него бихме могли да се сблъскаме, той е оптимист, че човечеството ще реагира бързо веднага щом осъзнае мащабите на опасността.

Като примери той дава мобилизирането на голяма част от света през Втората световна война и дори това колко решително реагираха световните лидери на „сравнително по-малкия проблем, който представляваше световната финансова криза.“

Авторът предвижда мащабни индустриални и икономически промени, за да се намалят последствията от климатичните промени, вкл. премахване на нетните емисии въглероден диоксид до 20 години, като през първите пет години те бъдат намалени с 50%.

Сред серията от мерки той предвижда и затварянето

до пет години на 1000 замърсяващи централи, работещи на въглища, както и изграждане на големи вятърни и соларни ферми. Гилдинг предполага, че може да се наложи половината от самолетите в света да бъдат спрени от експлоатация, за да се намалят вредните емисии.

Любопитното е, че той посочва Китай, където емисиите на вредни газове се увеличават непрестанно, като подобие на модел в борбата с климатичните промени заради инвестициите в зелени технологии.

„Те пропуснаха индустриалната революция. Пропуснаха технологичната революция. Но няма да пропуснат енергийната революция“.

Гилдинг вижда света след кризата като място, където царят петрол може да умре, но в който ще се появят големи възможности за иновативни компании.

Освен това, според него, ще трябва да изоставим нашата привързаност към насочената към растеж и движена от потребителството световна икономика.

Въпреки болезнения преход, той смята, че резултатите в крайна сметка ще са позитивни, предоставяйки ни възможност за „по-гъвкав начин на живот“, включително по-голяма равнопоставеност на доходите и по-малко работни часове.

vesti.bg

(Visited 88 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *