26/04/2024

Кой провокира новата криза и се нагуши с 10 млрд. долара за няколко дни?

Мистериозен инвеститор или хедж-фонд, според слуховете, миналия месец е заложил почти $ 1 млрд. в съотношение 10-1, че кредитният рейтинг на САЩ – „AAA“ – ще бъде намален, пише Daily Mail.

Въпросът сега е дали търговецът е имал вътрешна информация преди да рискува и заложи $ 850 милиона. Според ETF Daily News, залогът върху фючърси на US съкровищни ценни книжа е направен на 21 юли.

Има слухове, че 80-годишният Джордж Сорос, известен като „човекът, който съсипа Централната банка на Англия“, би могъл да участва в това ( бел. ред.: Сорос обаче е обичайният заподозрян при подобни сривове, съответно баснословни печалби на „богоизбраните“. Той спечели повече от 1 милиард долара от валутни спекулации с британския паунд в „Черната сряда“ през 1992 г. Но може да е той, може и да не е.)

Сорос е заподозрян в участие, защото той, според The Examiner, има връзки с администрацията на Обама от 2008 година. В допълнение, той наскоро затвори хедж фонда си за външни инвеститори, което означава намаляване на контрола на Комисията по ценни книжа и фондовите борси.

„Но, въпреки връзката си в администрацията на Обама, мистериозното залагане може лесно да бъде направено от друг търговец със същите ресурси. Залогът също така повдига въпроса, дали президентът Обама и финансовият министър Тимъти Гайтнър са знаели за предстоящото понижение „- пише авторът на статията Марк Дуел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *