23/04/2024

Храните по света са надули с 33 на сто цената си за година

Цените на храните в света са се повишили в сравнение с юли миналата година средно с 33 на сто и десетки милиони хора, на първо място в развиващите се страни, са застрашени от глад, предупреди Световната банка. Банката публикува днес поредния си отчет за индекса на цените на хранителните продукти, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. В него се казва, че цените са близки до пиковите показатели от 2008 г.

Царевицата е поскъпнала с 84 на сто, захарта – с 62 на сто, пшеницата – с 55 на сто, а цените на кафето са скочили с 45 на сто. Както подчерта президентът на банката Робърт Зелик, запазването на високите цени на храните, а също ниските хранителни запаси говорят, че както досега, оставаме в опасната зона, където най-много страдат уязвимите групи от населението.

„Особено трагично е положението в резултат от въздействието на три фактора – високите цени на храните, нищетата и нестабилността в Африканския рог, продължи той. Там по оценки на СБ са засегнати от кризата над 12 милиона души.“ По думите на Зелик банката активизира усилията си по оказване на краткосрочна и средносрочна помощ на страни като Кения и Етиопия.

Банката увеличава също годишното финансиране на селскостопански програми на 6-8 милиарда долара от 4,1 милиарда през 2008 г., допълни шефът на Световната банка.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *