29/03/2024

ГЕРБ номинира за кмет на Карлово бивш директор на ВМЗ и на банков клон

Бившият икономически директор на оръжейницата ВМЗ- Сопот, Розалин Петков, е кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Карлово, стана ясно днес при представянето на част от номинираните кандидати за местните избори на управляващата партия в Пловдивски региона. Розалин Петков е бил и директор на клон на СИбанк, а в момента е заместник-управител на област Пловдив.

При евентуална победа във вота, повечето от представените кандидат-кметове ще се сблъскат с тежки финансови проблеми. В Карлово по информация на Розалин Петков натрупаните дългове на общината са за около 6 млн. лева, а просрочените плащания – за около 4,5 млн. лева при годишен бюджет от 17 милиона. Цифрите Петков съобщи с уговорката, че сегашната администрация на кметството начело с издигнатия от БСП за втори мандат Найден Найденов отказва да дава каквато и да е било информация, в това число – и на общинските съветници, по въпроса за дълговете. В същото време безпроблемно се харчат пари за луксозни джипове и автомобили.

Неотдавна  гръмна скандал за монтирани подслушвателни устройства в Общината. Розалин Петков обаче заяви, че ако спечели кметската надпревара няма да прави ремонти, за да открие бръмбарите и да ги демонтира. „Смятам да управлявам прозрачно – нека подслушват и нека знаят какво правим”, заяви кандидатът.

С истински финансов колапс в случай на изборна победа ще трябва да се бори кандидатът за кметския пост в Община  „Родопи” Пламен Спасов. И тук проблемът е информационното затъмнение по отношение на разходите на общината. Според Спасов задълженията на „Родопи” надхвърлят 13 млн. лева. В същото време сегашният кмет – втори мандат, на общината Йордан Шишков от  БСП, който отново е номиниран от червените, м.г. на практика е работил без утвърден  бюджет, а тази година пък приетият бюджет е раздут 4-5 пъти над реалното. Това развързва ръцете на конкурента му да харчи на воля.

Сегашният председател на ОбС на Община Лъки Пламен Райчев – икономист по професия, е кандидатът на ГЕРБ за кметския пост. Освен с трудната професионална реализация на младите в планинската застаряваща община, Пламен Райчев ще трябва да се бори  и с един наистина необичаен проблем – разрасналата се популация на мечките, които вече освен в малките родопски махали, смело влизат и в Лъки.

Във всички тези общини основна конкуренция на кандидатите от ГЕРБ ще са номинираните от БСП, а в Община „Родопи” към червените опоненти трябва да се прибави и електоратът на ДПС.

Любопитна политическа съдба се очертава пред настоящия кмет на Калояново Александър Абрашев. Досега той три поредни мандата беше кмет на Общината. Сега се включва в изборната надпревара за четвърти път, но като номиниран от ГЕРБ.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *