20/04/2024

Финансист № 1 на Германия: Идат седем мършави икономически години

Шойбле

Световната икономика е изправена пред вероятност от седем години на крехък и незначителен икономически прогрес, смята финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.Причина за тези мрачни очаквания е необходимостта от програми за фискална консолидация, посочва министърът. Според Шойбле, цитиран от investor.bg,  може да минат години, докато програмите за орязване на разходи започнат да дават резултат. Изказването си, което пряко препраща към Стария завет на Светото писание и тълкуванието на съня на фараона от Йосиф за седемте мършави крави,  германецът е направил по време на среща на Нобелови лауреати по икономика в Швейцария.

„Вероятно предстоят седем години на слаб ръст на глобалната икономика“, е посочил Шойбле и е допълнил, че в момента става дума за избор между краткосрочни проблеми и дългосрочни ползи.

Финансовият министър на най-силната икономика в Европа е подчертал необходимостта от по-тясно коопериране между икономическите политики на Стария континент, за да може да бъде осигурен дългосрочен растеж.

„За да се случи това обаче са необходими незабавна консолидация и структурни реформи в Италия, Испания, Португалия и Гърция“, обяснява Шойбле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *