28/06/2022

Брюксел: „Всяко дарение за МВР е неприемливо“

Марк Грей

„Всяко дарение за МВР е неприемливо – независимо дали става дума за пари или за каквито и да е материални ценности“ – това е заявил пред в. „Сега“ говорителят на Европейската комисия Марк Грей.Еврокомисията критикува практиката на МВР да приема дарения от граждани и фирми още в техническата част на доклада за съдебната система и вътрешния ред на България, който беше огласен на 20 юли. „Тази практика поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване“, записаха в документа евроекспертите и подчертаха, че ще продължат да следят темата.

„Още нямаме писмо с обяснение от България за критиките в последния доклад по повод даренията за МВР, но щом го получим, ще го прочетем с голямо внимание“, е допълнил Марк Грей пред „Сега“.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов е обявил пред вестник „Труд“ намерение до началото на следващата седмица да издаде заповед, с която да забрани всякакви дарения за МВР от 1 септември. Доскоро той твърдеше, че тази практика не е укорима, защото министерството не поемало никакъв ангажимент към дарителите си, които просто проявявали благодарност за добре свършена работа.

Все пак, след заръката на премиера Бойко Борисов МВР да спре да приема дарения и критиките на вицепремиера Симеон Дянков, Цветанов обяви намерение даренията да спрат поетапно – първо да се забранят тези от граждани, а по-нататък и фирмените.

dnevnik.bg

(Visited 53 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *