16/04/2024

Бог няма повече частици за хората

 

Част от километричния колайдер

Хигс бозонът или така наречената „Божествена частица”, заради която за 10 милиарда долара беше построен Големият андронен колайдер , може и да не съществува.

Преди година експериментирайки чрез колайдера физиците се окуражаваха един друг, окуражаваха и обществеността и обясняваха: Хигс бозонът – „Частицата на Бога”, която е в основата на сътворението на света, ще бъде открита. Сега обаче физиците сякаш са вдигнали ръце и са готови да се предадат. И да обявят, че такава частица може и да не съществува. В крайна сметка искрени съмнения за това, че Бог най-накрая ще ни покаже скриваната от нас частица, прозвучаха неотдавна на конференция в  индийския мегаполис Мумбай в изявлението на водещи учени, работещи с колайдера. И по-точно става дума за директора по изследванията на Европейския център  по ядрена физика Серджио Бертолучи и началника на един от детекторите – Гуидо Тонели.

Според теориите именно Божествената частица създава масата на веществото във Вселената. И именно тя не достига за окончателната победа на Стандартния модел – най-популярната в момента теория на сътворението, на мирозданието.

А така добре започна всичко

Ако трябва да се вярва на физиците да се види пряко Хигс бозон-ът е много трудно, тъй като той живее нищожно малко вр еме. И Z –бозоните, на които се разпада частицата на Бог, съвсем не са дълголетни. И също не се улавят. Но иначе мюоните, на които се разпадат Z-бозоните, вече са видими.

Според теорията от един Хигс бозон се получават два Z-бозона, а от два Z-бозона – две двойки мюони, което е било засечено. Рибарите в такъв случай казват, че е клъвнало. И някои физици казваха същото. Но сега, след като не можаха да бъдат повторени тези събития, физиците се натъжиха.

Неизползваните възможности, които биха позволили да се фиксира Хигс бозонът, остават все по-малко и малко, признава Гуидо Тонели.

Между другото освен големият колайдер Хигс бозонът  от 30 години насам се опитва да улови друг гигантски ускорител –  американският Tevatron,  край Чикаго в лабораторията „Ферми”. Но и там не са го намерили.

От тук нататък – какво следва?

Как ще бъде без Хигс бозонът малко хора знаят. По-скоро ще се наложи да бъде измислена някаква нова физика. Или пък въобще ще трябва да се преразгледат представите ни  за сътворението на света тъй като сегашните могат да се окажат изцяло погрешни.

Отсъствието на Частицата на Бог съвсем не е катастрофа, повтаря и колегата му Серджио Бертолучи. Това действително открива път към изучаването на нова физика, на неизследвани още области на науката за Вселената, излизащи от рамките на традиционните понятия и схеми за взаимодействието между частиците.

Но така или иначе излиза, че Големият андронен колайдер не е изпълнил предназначението си. В преследването на Хигс бозона досега са похарчени 10 милиарда долара Интересното е, че популярният физик Стивън Хоукинг предсказа този неуспех. Още преди началото на експеримента с колайдера той злорадо заложи 100 долара за това, че хитрият бозон няма да бъде уловен. И вече е на крачка да спечели.

Може би в действителност Бог няма повече частици за нас. Или пък Той специално скрива нещо от нас, пита се сайтът Тайни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *